Η βεβαιότητα Τσίπρα για «προληπτικές εκλογές»...

0


 Ο όρος «προληπτικές εκλογές» ακούγεται όλο και συχνότερα στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου στις κλειστές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους στενούς του συνεργάτες.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε, εξέφρασε και δημοσίως, αυτή την... εβδομάδα, τη βεβαιότητα ότι ο Πρωθυπουργός, παρά τις διαβεβαιώσεις του, θα πάει σε εκλογικό αιφνιδιασμό τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Κουμουνδούρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές αμέσως μετά το καλοκαίρι για δύο λόγους:

Πρώτον, προκειμένου να προστατευτεί από την φθορά που θα προκαλέσουν οι νέες ανατιμήσεις προϊόντων.

Δεύτερον, για να προλάβει την κατάθεση προσχεδίου Προϋπολογισμού καθώς σε αυτόν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε γενναίες περικοπές.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη στηθεί μια «επιχείρηση υφαρπαγής ψήφου» πριν η κυβέρνηση βρεθεί αντιμέτωπη με τις, όπως λένε, δραματικές επιπτώσεις των επιλογών Μητσοτάκη. Άλλωστε, η γενική εκτίμηση που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι λόγω και της κυβερνητικής αδράνειας ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ ακόμα δυσκολότερος. 

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει είτε έτσι είτε αλλιώς αποφασίσει στο τέλος του καλοκαιριού να δραπετεύσει προκηρύσσοντας εκλογές για έναν λόγο: Διότι τρέμει στην ιδέα ότι θα είναι εκεί να διαχειριστεί τις τρομακτικές συνέπειες της πολιτικής του μόλις αρχίσει να έρχεται ξανά ο χειμώνας» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα από την περιοδεία του σε Ρόδο και Σύμη.

Tweet σε Ερντογάν με παραλήπτη και Μητσοτάκη

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την ένταση που επικρατεί ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του παρακολουθούν με ανησυχία τις συνεχείς προκλήσεις και την εντεινόμενη επιθετικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας με ανησυχία ότι η Άγκυρα προχωρεί σε ολοένα και πιο αναθεωρητικές θέσεις το τελευταίο διάστημα.

Η εκτίμηση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος κάθε άλλο παρά απομονωμένος διεθνώς είναι και υπογραμμίζουν ότι με τις κινήσεις του στην διεθνή σκακιέρα το τελευταίο διάστημα έχει ενισχύσει τη θέση του στην περιοχή, γεγονός που του επιτρέπει να θέτει πιο εύκολα μαξιμαλιστικούς στόχους απέναντι στην Ελλάδα.

Παράλληλα, θεωρούν ότι οι προκλήσεις θα ενταθούν το επόμενο διάστημα καθώς μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο στην Τουρκία και ο Ερντογάν θα επενδύσει στην ένταση και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το βράδυ της Πέμπτης να στείλει μήνυμα ότι «η Ελλάδα θα προστατέψει την κυριαρχία της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή».

Το tweet του Αλέξη Τσίπρα, όμως, είχε και έμμεσο παραλήπτη στο εσωτερικό της χώρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένος ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες πρέπει να μείνουν ανοικτοί αλλά και πως στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά ευνοεί την κυβέρνηση καθώς συσπειρώνει τα ακροατήριά της. 

Για αυτό και δεν πέρασε απαρατήρητο το δεύτερο σκέλος της ανάρτησης: «Η απάντηση στην οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, δεν είναι ο εθνικισμός»...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)