«Πιλοτικό» άλλοθι στην κυβέρνηση...

 
Ως «λαγός» τόσο της κυβέρνησης, που δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της για το τι θα γίνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο, όσο και των ιδιωτών παρόχων ρεύματος που περιμένουν τις εναντίον τους συλλογικές αγωγές από τις καταναλωτικές ενώσεις, λειτούργησε η ΔΕΗ καταθέτοντας το αίτημα διεξαγωγής πιλοτικής δίκης στον Αρειο Πάγο. Το... Πρωτοδικείο Αθήνας, όπου σήμερα (κτίριο 6, αίθουσα 12) εκδικάζονται οι αγωγές της ΕΚΠΟΙΖΩ (αρ. 15 στο πινάκιο) και του ΙΝΚΑ (αρ. 17), θα βρεθεί πριν απ’ όλα προ του αιτήματος αναβολής της συζήτησης των συλλογικών αγωγών που θα προβάλουν οι δικηγόροι της ΔΕΗ με επιχείρημα το αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στον Αρειο Πάγο. Με δεδομένο ότι η επιτροπή του ανώτατου δικαστηρίου που αξιολογεί τα σχετικά αιτήματα θα συνεδριάσει στις 14 Ιουνίου κατ’ αρχάς για το παραδεκτό του αιτήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποφασίσει αυθημερόν, αν το Πρωτοδικείο κάνει δεκτό το αίτημα αναβολής εκτιμάται ότι θα είναι περίπου για ένα μήνα....

Κατά της αναβολής, ωστόσο, και εμμέσως κατά της διεξαγωγής πιλοτικής δίκης αναμένεται να τοποθετηθούν οι δικηγόροι των καταναλωτικών ενώσεων. «Το αίτημα είναι απαράδεκτο», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ένας εκ των δικηγόρων, αναφέροντας ότι «εφόσον ο έλεγχος καταχρηστικότητας των ρητρών σε συμβάσεις απασχολεί εδώ και δεκαετίες την ελληνική Δικαιοσύνη, κάθε άλλο παρά δυσχερές νομικό ζήτημα πρέπει να θεωρηθεί, όπως αναφέρει το αίτημα της ΔΕΗ προς τον Αρειο Πάγο. Εξάλλου», συνεχίζει, «κάθε πάροχος αποτυπώνει με διαφορετικό τρόπο τη ρήτρα, επομένως κάθε συλλογική αγωγή κατά κάθε ξεχωριστού παρόχου μπορεί να έχει διαφοροποιημένο αίτημα και επιχειρηματολογία».

Η αλήθεια είναι ότι το επιχείρημα του «δυσχερούς νομικού ζητήματος», το οποίο επικαλείται η ΔΕΗ στο αίτημά της προς τον Αρειο Πάγο, περιλαμβάνει και μια υπόρρητη υποτίμηση προς τους δικαστές των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δικαστηρίων που καλούνται να εξετάσουν εκατοντάδες ατομικές, ομαδικές ή συλλογικές αγωγές ακριβώς για ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών και εφαρμογής της ισχύουσας ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Και έχουν εκδώσει πολλές αποφάσεις που διαπιστώνουν αθέμιτες πρακτικές ή καταχρηστικούς όρους στις συμβάσεις και δικαιώνουν τους καταναλωτές. Επομένως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι σήμερα θα ακούσουν με ενθουσιασμό το αίτημα αναβολής, εν ονόματι του ενδεχομένου πιλοτικής δίκης.

Σε κάθε περίπτωση, κατά του αιτήματος αναβολής αναμένεται να τοποθετηθούν οι δικηγόροι των καταναλωτικών ενώσεων σήμερα και το ίδιο θα κάνουν κατά του αιτήματος για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης, όταν θα συζητηθεί στις 14 Ιουνίου στην αρμόδια επιτροπή του Αρείου Πάγου. Ως δεύτερη γραμμή άμυνας, σε περίπτωση που το δικαστήριο δεχτεί το αίτημα της ΔΕΗ για αναβολή της συζήτησης των συλλογικών αγωγών και των ασφαλιστικών μέτρων, αναμένεται να ζητηθεί έκδοση προσωρινής διαταγής για απαγόρευση της διακοπής ρεύματος σε όσους καταναλωτές πληρώνουν την κανονική χρέωση κατανάλωσης ρεύματος χωρίς να πληρώνουν και το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής, που φτάνει ακόμη και να τριπλασιάζει τον λογαριασμό.

Η σφήνα της πιλοτικής δίκης είναι μια βολική για την κυβέρνηση αλλά και τους παρόχους εξέλιξη, καθώς για να καταλήξει ο Αρειος Πάγος σε απόφαση μπορεί να απαιτηθούν μήνες, έξι κατ’ ανώτατο σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Ακόμη κι αν το ανώτατο δικαστήριο δεν εξαντλήσει τον χρόνο αυτό, η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει την ολιγόμηνη αναμονή, που μπορεί να συμπίπτει και με τον άδηλο εκλογικό χρόνο, ως άλλοθι για να αφήσει σε νομική εκκρεμότητα την τύχη της ρήτρας, όταν από τον Ιούλιο θα αρχίσει να εφαρμόζει τον νέο μηχανισμό διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής ρεύματος που έχει υποσχεθεί και τελεί υπό την τελική έγκριση της Κομισιόν, ο οποίος κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα φέρει «ουσιαστική κατάργηση της ρήτρας». Καθώς θα περιμένουν τις δικαστικές αποφάσεις για τη νομιμότητα ή καταχρηστικότητα της ρήτρας, η υπεσχημένη «ουσιαστική κατάργησή» της μπορεί να είναι απλώς η εξαφάνισή της μέσα στην τελική τιμή χρέωσης του ρεύματος, όπως έχει υπαινιχθεί ο πρόεδρος της ΡΑΕ μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

efsyn.gr