Εγώ θα είμαι πρωθυπουργός...


 Το γάντι στο Νίκο Ανδρουλάκη πέταξε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας ως όρο ο πρωθυπουργός σε μία συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να... προέρχεται από το πρώτο κόμμα:

Δηλαδή πρωθυπουργός μίας ενδεχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας να είναι ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης και όχι κάποιο άλλο πρόσωπο, όπως ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ έθεσε ειδικότερα εκ νέου το στόχο της αυτοδυναμίας, αναγνώρισε όμως για άλλη μία φορά ότι είναι πιθανό η ΝΔ να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και έσπευσε να βάλει τις δικές του “κόκκινες γραμμές”.

“Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός και το τονίζω αυτό, πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη ΝΔ.”

Ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει λοιπόν να έχει αποδεχθεί την πιθανότητα συγκυβέρνησης και να ενδιαφέρεται να διασφαλίσει το δικό του ρόλο σε αυτό το σενάριο. Ταυτόχρονα όμως δεν εγκαταλείπει βέβαια την προσπάθεια να επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία και για να το κάνει αυτό δείχνει σαφώς ότι θεωρεί κρίσιμο το να καταφέρει να κρατήσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που το 2019 είχαν στηρίξει ΝΔ, αλλά και να περιορίσει τις απώλειες προς τα δεξιά.

Κλείσιμο του ματιού στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ
“Αυτοδύναμη κυβέρνηση, κυβερνητική πλειοψηφία μάλλον, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της ΝΔ. Νομίζω ότι έχω αποδείξει ότι έχω εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα πάρα πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από την ΝΔ και κρίθηκαν κατάλληλοι να υπηρετήσουν την αποστολή που τους ανέθεσα με μοναδικό κριτήριο την αξιοκρατία”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, “κλείνοντας το μάτι” σε ψηφοφόρους και στελέχη του σημιτικού ιδίως ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην πρόταση να ενταχθεί σε “ομάδα σοφών” του Συμβουλίου της Ευρώπης ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

“Δεν έχω καμία δυσκολία ή κανένα κομματικό σύμπλεγμα να αξιοποιήσω ανθρώπους που θεωρώ κατάλληλους να υπηρετήσουν συγκεκριμένες αποστολές. Ο κ. Βενιζέλος ήταν καταφανώς κατάλληλος να συμβάλει στην προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να σχεδιάσει την επόμενη μέρα που αφορά έναν κρίσιμο οργανισμό για τα ευρωπαϊκά θέματα, εξ ου και επιλέχθηκε. Το τονίζω, ήταν μια διαδικασία επιλογής. Αξιολογήθηκε το βιογραφικό του από κάποιους”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειωτέον ότι χθες παραιτήθηκε από το ΚΙΝΑΛ ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου, Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές είχε στηρίξει Ανδρέα Λοβέρδο, με αιχμές για την ηγεσία Ανδρουλάκη. Στη Χαριλάου Τρικούπη έπνεαν μένεα θεωρώντας ότι φεύγει έχοντας “κλείσει” ήδη συμφωνία με τη ΝΔ και αντιμετωπίζοντας ως εκ τούτου με καχυποψία και τον κ.Λοβέρδο, λόγω και των δηλώσεων Μητσοτάκη ότι θα αξιοποιήσει στην επόμενη κυβέρνηση του πρόσωπα από όλους τους χώρους.

Ο “μεσαίος χώρος” και το “Επιτελικό Κράτος 2.0”
Ο πρωθυπουργός όρισε πάντως τη ΝΔ ως ένα κεντροδεξιό κόμμα, που εκτίμησε ότι μπορεί να ενσωματώνει “προοδευτικές δυνάμεις” του κεντρώου χώρου με δυνάμεις, οι οποίες έχουν “πιο συντηρητικά” χαρακτηριστικά. Επέμεινε όμως ότι ο κρίσιμος πυρήνας των αναποφάσιστων βρίσκεται πιο κοντά στο “μεσαίο” ή κεντρώο χώρο από ό,τι στα άκρα του πολιτικού συστήματος. Και επανέφερε έτσι τον περίφημο μεσαίο χώρο του Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως έδωσε τη δική του ερμηνεία στο “κέντρο”, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολίτες που δεν έχουν “ιδιαίτερα ιδεολογικά στεγανά”, ασπάζονται την ιδέα μιας ελεύθερης οικονομίας αλλά και το παρεμβατικό ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, αυτοπροσδιορίζονται ως πατριώτες και τελικά θέλουν πρακτικές λύσεις.

“Δηλαδή, πείτε μου εσείς, αν η ψηφιοποίηση του κράτους είναι κεντρώα, δεξιά ή αριστερή πολιτική. Είναι μια πολιτική η οποία έχει την αποδοχή του 80% της ελληνικής κοινωνίας. Άρα είναι μια πολιτική κοινής λογικής”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι “θα είμαστε έτοιμοι στην προεκλογική περίοδο να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας γι’ αυτό το οποίο θα αποκαλούσα «Επιτελικό Κράτος 2.0»”.

Η Τουρκία και η δεξιά ψήφος
Ο κ.Μητσοτάκης όμως επέμεινε και στο διακύβευμα της κυβερνητικής σταθερότητας με επιχείρημα την επιθετικότητα της Τουρκίας, επιχειρώντας να απευθυνθεί ιδίως στους δεξιούς απογοητευμένους ψηφοφόρους.

“Είχα μιλήσει προεκλογικά, το ‘19, για "αυτοδύναμη Ελλάδα". Και θα επιμείνω σε αυτό το σύνθημα. Μπορώ να σας πω ότι σήμερα είναι πολύ πιο επίκαιρο από ό,τι μπορεί να ήταν το ‘19. Και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Σκεφτείτε αν στον Έβρο έπρεπε να συνομιλήσουμε, να συζητήσουμε και να πάρουμε εγκρίσεις των υπόλοιπων κομματικών μας εταίρων. Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό για την χώρα”, είπε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς εάν θα συνεργαζόταν με την Ελληνική Λύση απέφυγε επί της ουσίας να απαντήσει.

Η “χαραμάδα” για πρόωρες εκλογές
Επανέλαβε δε ότι η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής είναι για τη ΝΔ η τελική κάλπη, θέλοντας έτσι να προλάβει τυχόν “χαλαρή ψήφο” και αποχή.

Ο κ. Μητσοτάκης φυσικά διέψευσε εκ νέου τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Εμμέσως όμως άφησε και μία χαραμάδα. “

Αυτό το οποίο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση”, είπε ο πρωθυπουργός, στρώνοντας έτσι το έδαφος ώστε εάν το αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες το φθινόπωρο, επιρρίπτοντας την ευθύνη ταυτόχρονα στην “τοξικότητα” της αντιπολίτευσης και τον κίνδυνο μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr