Οικονόμου για όπλα στην Ουκρανία: Στέλνουμε οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

0


 Για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία αλλά και για τη θέση του πρωθυπουργού ότι δεν μπορεί να υπάρχουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, «που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο κι βάλλει ευθέως κατά ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απειλές, προκλήσεις, λεονταρισμούς που δεν εδράζονται σε καμία βάση δικαίου» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Ειδικά για την τουρκική προκλητικότητα, υπογράμμισε πως «αποδομούμε αμέσως με επιχειρήματα, με βάση τη λογική, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, με βάση τις Συνθήκες, όλον αυτό τον παραλογισμό και τους λεονταρισμούς της Άγκυρας και είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση».

Αναφορικά με τη βοήθεια στην Ουκρανία, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «είναι μια απόφαση που εντάσσεται στην βασική επιλογή της χώρας να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας» και επισήμανε: «Υπήρξε απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια και εξοπλιστικού αμυντικού υλικού. Ό,τι έχουμε στείλει στην Ουκρανία μέχρι τώρα, εντάσσεται σε αυτή την απόφαση. Πρώτα από όλα, είναι ευθυγραμμισμένη με τις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής και αυτό με το οποίο κάνουν όλοι στην Ευρώπη. Και δεύτερον, στέλνουμε στην Ουκρανία οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οτιδήποτε στέλνουμε, που θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί, αλλά είναι πεπαλαιωμένο, αντικαθίσταται με πιο σύγχρονα όπλα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, η χώρα τα έχει παραλάβει το 1992. Είναι παραγωγής, δηλαδή, 40-50 χρόνων. Επί της ουσίας είναι αδρανοποιημένα. Ταιριάζουν στις ανάγκες της Ουκρανίας, γιατί έχουν τέτοια ανταλλακτικά και μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Και θα μας τα αντικαταστήσουν οι Γερμανοί με νέα σύγχρονα, τρεις-τέσσερις γενιές μπροστά. Άρα, έχουμε μια επωφελή για τη χώρα εξέλιξη».

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε επίσης πως «πρώτα θα έρθουν τα σύγχρονα και μετά θα φύγουν αυτά» και τόνισε: «Άρα, έχουμε μια δυνατότητα εκσυγχρονισμού ενός υλικού, το οποίο είναι αναγκαίο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά που δίνουμε δεν απομειώνουν σε τίποτα τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, ίσα-ίσα τις αναβαθμίζουν. Η χώρα είναι συνεπής στην απόφαση που έχει πάρει μαζί με όλους τους εταίρους και τους συμμάχους της, εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός από τα λόγια, να ενισχύει ουσιαστικά την προσπάθεια της Ουκρανίας να αντισταθεί στη βίαιη εισβολή της Ρωσίας. Η διαδικασία που γίνεται τώρα προκύπτει μετά από μια συνεννόηση των δύο Επιτελείων, δηλαδή του ελληνικού Επιτελείου της Εθνικής Άμυνας και του αντίστοιχου γερμανικού. Απασχόλησε λίγο τη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών, του πρωθυπουργού και του καγκελάριου της Γερμανίας».

Προσέθεσε επίσης ότι «δεν προβλέπεται κάποια ειδική διαδικασία ενημέρωσης, με την έννοια ότι δεν είναι κάτι το οποίο απαιτεί κάποια νέα θεσμική διαδικασία. Το ΚΥΣΕΑ έχει πάρει μια απόφαση διαρκείας. Οποιοσδήποτε θέλει να ενημερωθεί, προφανώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσει. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η χώρα εκσυγχρονίζει τον στόλο της σε ό,τι αφορά αυτά στα συγκεκριμένα οχήματα, αξιοποιώντας αυτήν την ευκαιρία. Και, βεβαίως, είμαστε συνεπείς σε μια βασική αρχή που έχουμε πάρει σε ό,τι αφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας από την αρχή, ευθυγραμμισμένοι με τους εταίρους μας».

insider.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)