ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν κυρώσεις στη Ζαχάροβα, σε έναν «διαπλεκόμενο» μαέστρο, αλλά και στον… Θεό!


 Ακολουθώντας την επισημοποίηση του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προχωρούν επίσης σε νέες κυρώσεις εναντίον της, θέτοντας στο στόχαστρό τους, μεταξύ άλλων την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, καθώς επίσης και τον… Θεό!

Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον δισεκατομμυριούχο κατασκευαστή ακινήτων God («Θεός») Nisanov, το όνομα του οποίου συγκαταλέγεται στη νέα λίστα των Ρώσων ολιγαρχών που πέφτουν σε δυσμένεια από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ εκεί συναντάμε και το όνομα του διάσημου τσελίστα και μαέστρου Σεργκέι Πάβλοβιτς Ρολντούγκιν, ο οποίος, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, είναι «μέρος ενός συστήματος που διαχειρίζεται τον υπεράκτιο πλούτο του προέδρου Πούτιν» και στον οποίο έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις και από την Ε.Ε. Μάλιστα, οταν το 2016 το όνομα τον Ρολντούγκιν συμπεριλαμβανόταν στις διαρροές των «Panama Papers», ο Πούτιν τον υπερασπίστηκε, αρνούμενος ότι υπήρχε οτιδήποτε διεφθαρμένο σχετικά με τη συμμετοχή του φίλου του σε υπεράκτιες εταιρείες.

Προκειμένου, εξάλλου, να πιέσουν ακόμη περισσότερο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εγκαταλείψει τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Εμπορίου έβαλαν στο στόχαστρό τους μια ολόκληρη σειρά από νέους ολιγάρχες ή μέλη της «ελίτ» της Μόσχας, ενώ στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ συγκαταλέγονται, επίσης, και πολυτελή γιοτ που χρησιμοποιεί τακτικά -σύμφωνα με την Ουάσιγκτον- ο Ρώσος πρόεδρος, όπως το «Shellest» και το «Nega», τα οποία ανήκουν σε μια ρωσική εταιρεία.

Επιπλέον οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν την Imperial Yachts, μια χρηματομεσιτική εταιρεία με έδρα το Μονακό, η οποία επιτρέπει σε ιδιοκτήτες θαλαμηγών, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων ολιγαρχών, να ναυλώνουν τα σκάφη τους όταν δεν τα χρησιμοποιούν, καθώς και μια αεροπορική εταιρεία, που το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι συμμετείχε σε ένα σχέδιο μεταφοράς αεροσκαφών σε υπεράκτια εταιρεία για αποφυγή κυρώσεων.

«Οι ΗΠΑ προωθούν τη λογοδοσία του Πούτιν και αυτών που επιτρέπουν τη ρωσική επιθετικότητα»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε, από την πλευρά του, κυρώσεις στην εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον λαό της Ουκρανίας ενώ παράλληλα προωθούν την λογοδοσία του προέδρου Πούτιν και αυτών που επιτρέπουν τη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σε σχετική ανακοίνωσή του.

Το Υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε επίσης 71 τοποθεσίες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία στον κατάλογο οντοτήτων, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό της πρόσβασης του ρωσικού στρατού στην τεχνολογία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.