Μενδώνη: Για κακουργηματικές πράξεις διώκονται οι προστατευόμενοί της...

0


 Σε δίκη για κακουργήματα παραπέμπονται 14 υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, στελέχη της διοίκησης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου. Την απόφαση πήρε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, που έκανε δεκτή την σχετική πρόταση της αρμόδιας εισαγγελέως. 

Η υπόθεση αφορά την υπεξαίρεση ποσού 282.000 ευρώ κατά τη διετία 2012-2014. Το... ποσό αυτό εμφανίζεται να έχει χορηγηθεί υπό μορφή δανείων από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας σε 133 υπαλλήλους του υπουργείου, οι οποίοι όμως φέρονται να έχουν πλήρη άγνοια για το θέμα.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Ι. Τσακοπιάκος και ο πρώην διευθυντής Γ. Βλαντής. Και οι δύο είναι συνδικαλιστές από τον χώρο της ΠΑΣΚΕ, ενώ ο Ι. Τσακοπιάκος είναι και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου. 

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Ταμείου αφορούν συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και υπεξαίρεση.

Όργιο κακοδιαχείρισης

Οι υποθέσεις κακοδιαχείρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια με την αλλαγή διακυβέρνησης, τον Ιανουάριο του 2015. Τότε ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς διαπίστωσε ότι ο Ι. Τσακοπιάκος απασχολούνταν παράτυπα στο Ταμείο και διέταξε να επιστρέψει στην κανονική του υπηρεσία, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ να προχωρήσει σε προσχηματικές και εκβιαστικού χαρακτήρα κινητοποιήσεις.

Αργότερα, υπό το φως μιας σειράς σκανδάλων, η επόμενη υπουργός Λυδία Κονιόρδου όρισε στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας νέα διοίκηση. Η Ομοσπονδία κατέλαβε τότε τα γραφεία του Ταμείου. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, που κράτησε από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 8 Μαρτίου 2018, εξαφανίστηκαν βιβλία πρωτοκόλλου και πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου, υπόθεση για την οποία ο Γ. Βλαντής καταδικάστηκε πρωτόδικα σε φυλάκιση 8 μηνών με τριετή αναστολή. Ας σημειωθεί ότι για υποθέσεις κακοδιαχείρισης του Ταμείου, ύψους 45 εκατομμυρίων, υπάρχει και δεύτερη δικαστική έρευνα, που βρίσκεται στο στάδιο της τακτικής ανάκρισης.

Σοβαρά εκτεθειμένη η Μενδώνη

Η παραπομπή των παραπάνω για κακουργήματα εκθέτει σοβαρότατα την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, η οποία την περίοδο στην οποία εντοπίζονται το σκάνδαλο των εικονικών δανείων και μια σειρά από υποθέσεις κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου.

Από τον Ιούλιο του 2019, οπότε η Λ. Μενδώνη ανέλαβε υπουργός και ενώ οι υποθέσεις αυτές βρίσκονταν ήδη στη Δικαιοσύνη, καλύπτει τον Τσακοπιάκο και τον Βλαντή παραλείποντας συστηματικά να διατάξει σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη και να τους θέσει σε αργία, όπως επιβάλλεται από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Οι δύο υπάλληλοι εξακολουθούν να εργάζονται και να πληρώνονται κανονικά, ενώ ο Ι. Τσακοπιάκος εμφανίστηκε σε επίσημες εκδηλώσεις ως εκπρόσωπός της.

Για το θέμα αυτό έχει καταθέσει επανειλημμένα ερωτήσεις στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ με χθεσινή ανάρτησή του στο Τwitter ο βουλευτής του κόμματος Χρ. Βερναρδάκης αναφέρει: «Τρία χρόνια τώρα η Μενδώνη συγκαλύπτει υποθέσεις κακουργηματικών σκανδάλων. Τώρα είναι υποχρεωμένη να ασκήσει τα εκ του νόμου πειθαρχικά της καθήκοντα και να μην φλερτάρει με παράβαση καθήκοντος»...

ΑΥΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)