Ζώντας με... μάννα εξ ουρανού...

0


Καλοδεχούμενο το Fuel Pass 2, των 65 ευρώ για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο ή 80 ευρώ για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής κάρτας και 100 ευρώ για τα νησιά. Καλοδεχούμενο... θα είναι και το Fuel Pass 3, εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο, το οποίο απευχόμαστε, όπως καλοδεχούμενες είναι και οι ενισχύσεις προς αντιμετώπιση των ακριβών λογαριασμών ρεύματος.

Καλό είναι, όμως, να μην ξεχνάμε ότι η κοινωνία εισήλθε στον τρίτο σε σειρά επιδοματικό κύκλο. Πέρασαν ήδη 10-12 χρόνια από τα πρώτα επιδόματα...

Ήταν τότε που η κρίση χρέους χτύπησε την... πόρτα της χώρας, τότε που από τη μια τα μνημόνια περιέκοπταν εισοδήματα και από την άλλη οι κυβερνήσεις μοίραζαν δόσεις αποπληρωμής χρεών και ενισχύσεις στα φτωχοποιημένα νοικοκυριά. Ακολούθησε η πανδημική κρίση, οπότε διατέθηκαν σε μορφή ενισχύσεων περί τα 42 δισ. ευρώ, και σήμερα έρχεται η γεωπολιτική κρίση, που, με την ενεργειακή ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό, υποχρεώνει την κυβέρνηση σε νέα πυροσβεστικά μέτρα, έχοντας πλέον περιορισμένα περιθώρια διάθεσης ενισχύσεων.

Όλα αυτά τα χρόνια η κοινωνία έμαθε να ζει με επιδόματα. Οι ενισχύσεις έγιναν βίωμα για πολλούς. Κάποιοι, μάλιστα, εναπόθεσαν τις τύχες τους στις ενισχύσεις, θεωρώντας τες… μάννα εξ ουρανού για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους.

Σήμερα η κοινωνία πληρώνει τα λάθη παρελθόντων ετών, με βασικότερο ότι το 2010 δεν αποδέχθηκε την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, με αποτέλεσμα τις συχνές κυβερνητικές αλλαγές, την υπογραφή συνολικά τριών μνημονίων και την εξάντληση όλων των αποθεμάτων της χώρας σε πολιτικούς ηγέτες, στελεχικό δυναμικό στο επιχειρείν, ρευστότητα και αντοχές στην ψυχολογική κακουχία. ΜΕ ΤΑ επιδόματα ήδη μεγαλώνει μια γενιά, ελπίζουμε να μην ακολουθήσει κι άλλη... 

Πλάτων Τσούλος

Η Ναυτεμπορική

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)