Ανείσπρακτα πρόστιμα, άφαντες αποζημιώσεις...


 Ενός φιάσκου μύρια έπονται. Ανείσπρακτα παραμένουν για το Δημόσιο τα πρόστιμα, ύψους 2 εκατομμυρίων, που επέβαλε η κυβέρνηση στην «Αττική Οδό», μετά τον πολύωρο εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στην κακοκαιρία της 24ης Ιανουαρίου 2022. Ταυτόχρονα, ελάχιστοι οδηγοί έχουν λάβει τις αποζημιώσεις των 2.000 ευρώ που υποσχέθηκε τότε προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Τα... πρόστιμα των 2 εκατομμυρίων, που διαφημίστηκαν ως ένδειξη αυστηρότητας και αποτελεσματικότητας από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, βρίσκονται χαμένα κάπου μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων. Η επιβολή τους ανακοινώθηκε από τον ίδιο, επισήμως στις 23 Φεβρουαρίου 2022. Όπως ανέφερε, επιβλήθηκαν από 1 εκατομμύριο ευρώ αφενός στην «Αττική Οδό» και αφετέρου στην εταιρεία «Αττικές Διαδρομές» «για την υπαιτιότητά τους σχετικά με τη διακοπή της κυκλοφορίας και τα παρεπόμενα προβλήματα που προέκυψαν μετά τη χιονόπτωση της 24ης Ιανουαρίου 2022». Μάλιστα, η απόφαση του υπουργού είχε βασιστεί σε πόρισμα που του παρέδωσε η επιτροπή διερεύνησης που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό.

Τι συνέβη έκτοτε; Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταλογισμού του προστίμου, όπως την προβλέπουν οι διαδικασίες του Δημοσίου. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για επίδοση της απόφασης, αλλά «μπλοκάρισμα» της διαδικασίας είσπραξης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στην «Αττική Οδό», με το ερώτημα εάν τα πρόστιμα έχουν καταβληθεί, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή, τέσσερις μήνες μετά το φιάσκο, ουδεμία σχέση έχει με όσα πανηγυρικά δήλωνε ο κ. Καραμανλής την ημέρα που επέβαλλε τα πρόστιμα:

«Μετά από όσα ανεπίτρεπτα συνέβησαν στην Αττική Οδό, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύτηκε να αποδοθούν ευθύνες. [...] Επιτέλους στην Ελλάδα γίνονται τα αυτονόητα, που μέχρι πρόσφατα ήταν αδιανόητα. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα συγκροτήθηκε επιτροπή διερεύνησης, μελέτησε τα δεδομένα, κατέληξε σε συμπεράσματα για τους υπαίτιους και τις ευθύνες τους και τους επιβάλαμε το ανώτατο πρόστιμο. Το οποίο βέβαια είναι ανεξάρτητο από τα ποσά που δίνει η εταιρεία στους πολίτες μετά από προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού. Γιατί αυτά είναι τα ελάχιστα που μπορούμε -και οφείλουμε- να κάνουμε μετά από ένα τόσο σοβαρό περιστατικό, ώστε να καταλάβουν όλοι ότι είμαστε πλέον μια σύγχρονη, ευνομούμενη πολιτεία στην οποία ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

«Η σύγχρονη και ευνομούμενη πολιτεία», πάντως, φαίνεται πως παραμένει σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, αν ληφθεί υπόψη ότι εκτός από τα ανείσπρακτα πρόστιμα των 2 εκατομμυρίων, έχει «πέσει πάγος» και στη διαδικασία απόδοσης των 2.000 ευρώ σε όσους πολίτες έπεσαν θύματα εγκλωβισμού με τα οχήματά τους. Η τελευταία επίσημη ενημέρωση της εταιρείας ήταν στις 28/2, όταν ανακοίνωνε ότι «ξεκινάει η καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ στους δικαιούχους εντός των προσεχών ημερών». Οι μέρες που έκτοτε πέρασαν πλησιάζουν τις 100, αλλά χρήματα έχουν λάβει περίπου 1.400 από τους 12.000 που είχαν καταθέσει αιτήματα αποζημίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 12.000 αιτήσεις έχουν απορριφθεί οι 8.000. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι υπόλοιπες 4.000 έγιναν δεκτές, καθώς ακόμη ζητούνται από τους δικαιούχους αποδεικτικά στοιχεία για το αν και πόσο πραγματικά ταλαιπωρήθηκαν από τη χιονόπτωση και την έλλειψη μέτρων αντιμετώπισής της. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι 1.400 που πληρώθηκαν ήταν κυρίως εκείνοι που εκτός από τις αποδείξεις των διοδίων είχαν την πρόνοια να τραβήξουν αναμνηστική... φωτογραφία από το όχημά τους εγκλωβισμένο στα χιόνια. Για όλους τους υπόλοιπους, ο μαραθώνιος συνεχίζεται με συνεχή τηλεφωνήματα και αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στην εταιρεία.

Υποτίθεται πως η «Αττική Οδός» έχει προσλάβει διεθνή οίκο συμβούλων και απασχολεί υπαλλήλους που αξιολογούν τα αιτήματα, εξετάζουν υλικό που μπορεί να υπάρχει στις κάμερες ασφαλείας, ακόμη και αν στο σημείο που δήλωσε κάποιος ότι εγκλωβίστηκε, υπήρχε όντως αποκλεισμός ή λειτουργούσαν τρόποι διαφυγής. Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να πάρουν χρήματα οι επαγγελματίες οδηγοί-συνοδηγοί που εγκλωβίστηκαν με εταιρικά οχήματα και ακόμη λιγότερες για όσους ήταν επιβάτες σε όχημα τρίτου, καθώς δικαιούχος ανακηρύσσεται ο ιδιοκτήτης του.

Άρης Χατζηγεωργίου

efsyn.gr