Περί εθνικής αυτολογοκρισίας...

0


 Παντελής Μπουκάλας

Δεν συνηθίζεται, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το διέπραξε και αυτό. Εκμεταλλεύτηκε την Παγκόσμια Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης για το προσφυγικό για να βγάλει το άχτι του με τους γείτονές του: εμάς. Πρώτα αυτοδοξάστηκε σαν υπόδειγμα φιλοπροσφυγικής στάσης κι έπειτα βάλθηκε να... πείσει πως η Ελλάδα αποτελεί αντιπαράδειγμα. 

Γεμάτο προβοκάτσιες και ανάγωγες κινήσεις είναι το ρεπερτόριό του. Οχι αποσπασματικές όμως, όχι απλώς γεννήματα ενός ναρκισσιστικού αυτοσχεδιασμού. Οσα λέει, υλοποιούν το σχέδιό του. Δεν είναι πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται για να ξεχαστούν την επόμενη στιγμή.

Αν, πάντως, θέλουμε να έχουμε με την αλήθεια κάπως καλύτερες σχέσεις από αυτές που έχουν οι κυβερνώντες μας, πρέπει να αποφύγουμε δυο-τρεις δόλιες εξισώσεις στις οποίες θεμελιώνει τις εξηγήσεις της για τις επαναπροωθήσεις η ελληνική πολιτεία. 

Σύμφωνα με το πρώτο μαθηματικολογικό αλματάκι, εφόσον ο Ερντογάν είναι γενικώς ψεύτης, τεκμαίρεται ότι ψεύδεται και ειδικά όταν αναφέρεται σε βίαιη συμπεριφορά της Ελλάδας κατά των προσφύγων. Κατά συνέπεια (εδώ έρχεται η αλματάρα), όσοι καταγγέλλουν την Ελλάδα για push backs, είναι και όργανα του Τούρκου προέδρου και χυδαίοι ψεύτες. Ανθέλληνες της κακιάς ώρας δηλαδή.

Το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει πολλούς θαλασσοδαρμένους, η Ελλάδα της «μηδενικής ανοχής», όμως, δεν είναι αγία. Ο τουρκικός τυχοδιωκτισμός δεν υποχρεώνει κανέναν μας να καταπιεί τη γλώσσα του, για να μην τον στολίσουν σαν εθνοπροδότη και φίλο του Ερντογάν. Ντρεπόμαστε που ντρεπόμαστε για την καταφανή αλλαγή πολιτικής στο προσφυγικό, που μας ταύτισε με ό,τι ορμπανικότερο κυκλοφορεί στην Ευρώπη, ε, τουλάχιστον ας μη χωνεύουμε την ντροπή μας με τη βοήθεια γαλανόλευκης σόδας. 

Εκτός πια και αποφασίσουμε να συμπεριλάβουμε στα «όργανα του Ερντογάν» την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον, η οποία προς εβδομάδος, απαντώντας επίσημα εκ μέρους της Κομισιόν, αποσαφήνισε ότι «η Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για όλες τις εκθέσεις και τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων και κακομεταχείρισης και τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη».

Από κοντά και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες, ο οποίος διαπίστωσε σε πρόσφατη έκθεσή του ότι παραβιάσαμε πολλάκις το διεθνές δίκαιο και στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορά μας. Μισέλλην, ανθέλλην και ερντογανόργανο και αυτός; Τι άλλο...

Καθημερινή

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)