Οικειοποιείται ρύθμιση χρέους και μαξιλάρι...


Το νέο success story στο μέτωπο της οικονομίας επιχείρησε να γράψει, με το βλέμμα στην κάλπη, ο πρωθυπουργός χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -στο πλαίσιο της συζήτησης με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Δημήτρη Παπαλεξόπουλο- επισήμανε ότι η έξοδος της... Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία κλείνει για τη χώρα μας έναν δωδεκαετή κύκλο πόνου.

Στον απόηχο δε των προειδοποιήσεων αναλυτών και μεγάλων εταιρειών περί νέου κύματος ακρίβειας, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει. Η αισιοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη πηγάζει από το γεγονός ότι «πάρα το ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη, είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ό,τι άλλες χώρες του Νότου γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, γιατί φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να δανειστούμε και να ενισχύσουμε το μαξιλάρι ρευστότητας».

Ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να αναφερθεί στη ρύθμιση του χρέους που επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2018 αλλά και στο μαξιλάρι ρευστότητας των 37 δισ. ευρώ που παρέλαβε η κυβέρνησή του. Αρκέστηκε να πει ότι το «brand» Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο κι αυτό αποτυπώνεται στις αγορές χρήματος, τις αγορές κεφαλαίων και τις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους

Ο πρωθυπουργός φρόντισε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για τη μετρίαση της ακρίβειας. Είπε ότι, παρά τις δομικές παρεμβάσεις του Ιουλίου, θα είναι υψηλότερο το κόστος της ενέργειας λόγω της διεθνούς αναταραχής στην αγορά ενέργειας. Σημείωσε δε ότι η παρέμβαση στη βενζίνη δεν θα είναι οριζόντια και δεν θα επιβραβεύει όσους έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των τιμών.

«Να προσέχετε τους εργαζόμενούς σας»

Δεν πέρασε απαρατήρητη η απουσία κάθε ουσιαστικής πρωθυπουργικής αναφοράς στα εργασιακά ζητήματα. Ο Κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΒ, αρκέστηκε στην παρότρυνση «Να προσέχετε τους εργαζόμενούς σας»…

Κώστας Σαββόπουλος

ΑΥΓΗ