Η αδιάφορη υπουργός Παιδείας...

 
Πριν δύο μήνες η βουλευτίνα Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίνα Κασιμάτη έφερε στη Βουλή τους υπέρογκους λογαριασμούς ΔΕΗ του 1ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου... καλώντας και το υπουργείο Παιδείας να πάρει μέτρα για το συγκεκριμένο πρόβλημα που, εκτός των πολιτών, έρχεται να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στα έτσι κι αλλιώς υποχρηματοδοτούμενα σχολεία.

Η Νίνα Κασιμάτη εκτός από τους υπέρογκους λογαριασμούς κατέθεσε στη Βουλή και την επιστολή που έλαβε από τον διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου Γεώργιο Μακρίδη ο οποίος εξηγούσε στην υπουργό Παιδείας πως ενώ για όλη την προηγούμενη χρονιά το συνολικό κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) ...

μαζί με τις υπόλοιπες χρεώσεις κυμαινόταν μηνιαίως μεταξύ 500-700 ευρώ, για το 2022 (από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο) ο λογαριασμός υπερδιπλασιάστηκε, χωρίς να τροποποιηθεί σημαντικά η κατανάλωση ρεύματος.

Συγκεκριμένα, στον κάθε λογαριασμό προστέθηκε «ρήτρα αναπροσαρμογής» 600-800 ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα έξοδα του σχολείου για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος να φτάνουν στο 75% των εξόδων του σχολείου (από τον Ιανουάριο ‘22 έως και τον Μάρτιο ‘22), με κίνδυνο, εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, να μην μπορεί το σχολείο να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες. 

Όλα τα παραπάνω, που φωτογραφίζουν μια γενικευμένη κατάσταση στα δημόσια σχολεία της χώρας, έγιναν γνωστά στη Ν. Κεραμέως, που τελικά απάντησε πως «το εν λόγω θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας». Ένα υπουργείο που νίπτει τας χείρας του, παρότι τα σχολεία καλούνται να ξοδέψουν τα ¾ των χρημάτων του ταμείου τους μόνο και μόνο για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Και αυτό θέλουν να το λένε επιτελικό κράτος. Αυτό θέλουν να το παρουσιάζουν ως κυβέρνηση της αριστείας. Αφήνουν τα δημόσια σχολεία ξεκρέμαστα γνωρίζοντας πως η ανελαστική και υπέρογκη δαπάνη της ενέργειας στερεί τους πόρους από άλλες λειτουργικές ανάγκες τους, που θα περικοπούν εις βάρος των μαθητών...

Πέτρος Κατσάκος

Η ΑΥΓΗ