Δόγμα Μαξίμου: «Οποιος καταγγέλλει πατάσσεται»...


 Στον ίδιο ολισθηρό δρόμο της -ακροδεξιάς έμπνευσης- απόπειρας κατασκευής «εσωτερικού εχθρού» που θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα, επιμένει το μέγαρο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και χθες -για τρίτη συνεχή μέρα- να παραμένει προσηλωμένος στη στοχοποίηση, με πρωτοφανή τρόπο, του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου, επειδή τόλμησε να καταγγείλει πριν από ένα μήνα στο Ευρωκοινοβούλιο τις παράνομες και απάνθρωπες ελληνικές επαναπροωθήσεις.

Ετσι, συνεχίζοντας στην... ίδια κυβερνητική γραμμή που, με στόχο τη συγκάλυψη των παράνομων πολιτικών της Ελλάδας στα σύνορα, προσπαθεί να εμφανίσει τον διασώστη ως «εθνοπροδότη», ο Γιάννης Οικονόμου τού επιτέθηκε για άλλη μια φορά, μιλώντας για «μια ακραία συκοφαντία σε βάρος της χώρας και ανυπόστατες κατηγορίες», ενώ επιτέθηκε ξανά και στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, κατηγορώντας τον ότι «ούτε αντέδρασε, ούτε αντέκρουσε τίποτα απ’ όλα αυτά»...

Βέβαια για την παραίτηση του ίδιου του διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι, λόγω ακριβώς της σκανδαλώδους συγκάλυψης των ελληνικών επαναπροωθήσεων που διαπιστώθηκε από το πόρισμα-κόλαφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είχε να πει λέξη. Παρότι ρωτήθηκε, είπε μόνο πως σε ό,τι αφορά την παραίτηση «δεν έχει κάτι να παρατηρήσει η κυβέρνηση», προδίδοντας έτσι και την αμηχανία της που έχει να κάνει ασφαλώς και με τη βράβευση του κ. Λετζέρι, λίγο πριν παραιτηθεί, από τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.

Ο κ. Οικονόμου προτίμησε να επικαλεστεί τη βολική για την κυβέρνηση, αλλά πλέον πλήρως απαξιωμένη, έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, και να πει πως αυτή «κατέληξε στο ότι καμία απ’ αυτές τις καταγγελίες ή τις φήμες δεν ευσταθούν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Αυτό που δεν είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ότι η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έβγαλε το συμπέρασμα ότι δεν γίνονται άτυπες επαναπροωθήσεις, επειδή έτσι της είπαν οι ίδιες οι εμπλεκόμενες αρχές και εκπρόσωποι της Εκκλησίας και επαγγελματικών φορέων που θεώρησε σκόπιμο να ρωτήσει.

Εκφοβισμός

Αυτό που επίσης δεν είπε είναι ότι η έρευνα αυτή της ΕΑΔ δεν πληροί καμία από τις βασικές προδιαγραφές που θέτουν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο Συνήγορος του Πολίτη για την ανεξάρτητη και αποτελεσματική διερεύνηση των επαναπροωθήσεων. Ασφαλώς το μέγαρο Μαξίμου, μέσα από τη στοχοποίηση του Ι. Αποστολόπουλου, επιχειρεί να εκφοβίσει όποιον τολμά να καταγγέλλει τις παράνομες πολιτικές της Ελλάδας στα σύνορα. Αλλά η ίδια η τακτική της στοχοποίησης ή η προσπάθεια απαξίωσης όσων τολμούν να διατυπώσουν καταγγελίες για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, όχι μόνο δεν είναι μια μεμονωμένη πρακτική της κυβέρνησης, αλλά έχει εξελιχθεί σε επίσημο κανόνα της.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να καλύψει την αστυνομική βία και αυθαιρεσία στο ΑΠΘ, δεν δίστασε να στοχοποιήσει και να επιτεθεί στο ίδιο το θύμα. «Οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων αποδεικνύονται επαγγελματίες τραυματίες» είπε στο 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, σε μια επίδειξη ακραίας ρητορικής που δεν έχει προηγούμενο. Τι έφτασε δηλαδή να ισχυριστεί;

Οτι μόνος του ο φοιτητής επίτηδες έπεσε πάνω στη βομβίδα κρότου-λάμψης που εκτοξεύτηκε σε ευθεία βολή από την αστυνομία και τον έριξε κάτω αιμόφυρτο! Αλλωστε όλο το κυβερνητικό αφήγημα εκείνων των ημερών είχε στόχο την κατασυκοφάντηση των φοιτητών, τους οποίους προσπαθούσε να συσχετίσει με τις «βαριοπούλες», επιβεβαιώνοντας ότι η έκρηξη της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στη Θεσσαλονίκη ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.

Αλλά από το στόχαστρο του μεγάρου Μαξίμου δεν γλίτωσε ούτε η Διεθνής Αμνηστία, η οποία τόλμησε να εκφράσει «τη σοβαρή ανησυχία της σχετικά με τις αναφορές για περιττή και υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία» εναντίον των φοιτητών στο ΑΠΘ και για την αστυνομική «χρήση όπλων, όπως χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, που είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητών/-τριών», καλώντας τις ελληνικές αρχές να σεβαστούν το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση «και να σταματήσουν τη χρήση παράνομης και υπερβολικής βίας, καθώς και να διασφαλίσουν άμεσες και αποτελεσματικές έρευνες για όλα τα καταγγελλόμενα περιστατικά».

Ευθείες βολές

Αλλά το μέγαρο Μαξίμου αντί να λάβει σοβαρά υπόψη του τις συστάσεις αυτές, προσπάθησε να βγάλει τη Διεθνή Αμνηστία «ανενημέρωτη» και να την απαξιώσει, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναλαμβάνει το αφήγημα της κυβέρνησης, εκτοξεύοντας ευθείες βολές εναντίον της, με φράσεις όπως: «δεν ξέρω πώς έχει ενημερωθεί η Διεθνής Αμνηστία» και «επαναλαμβάνω για να το ακούσει και η Διεθνής Αμνηστία», αμφισβητώντας ότι είχε «καταλάβει» τι συνέβη στο ΑΠΘ.

Φυσικά η κυβέρνηση έχει πολλούς λόγους για να βάζει στο στόχαστρό της τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία όχι μόνο με τις εκθέσεις της καταγγέλλει συστηματικά την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, αλλά ήδη από το 2012 («Αστυνομική βία στην Ελλάδα, Oχι μόνο μεμονωμένα περιστατικά») έχει προειδοποιήσει και για την επικινδυνότητα της χρήσης των κρότου-λάμψης, διατυπώνοντας ειδική σύσταση ότι «οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης δεν πρέπει να ρίχνονται κατευθείαν σε άτομα, αλλά να χρησιμοποιούνται μόνο εκεί όπου δεν υπάρχει κίνδυνος να πλήξουν άνθρωπο και μόνο ως αντίδραση σε επικείμενο κίνδυνο ζωής ή σοβαρού τραυματισμού».

Στο στόχαστρο

Αλλά βέβαια έχει τεκμηριώσει και τις επαναπροωθήσεις ως «την de facto πολιτική διαχείρισης των συνόρων που στηρίζεται στις συντονισμένες προσπάθειες πολλαπλών αρχών στην Ελλάδα» (βλ. «Ελλάδα: Βία, Ψέματα και Επαναπροωθήσεις», Οκτώβριος 2021), διαψεύδοντας έτσι τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και η άλλη διεθνής οργάνωση που μπήκε στο στόχαστρο του μεγάρου Μαξίμου είναι βέβαια οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, λόγω της πασίγνωστης πια έκθεσής τους που καταγράφει την κατρακύλα της Ελλάδας στην τελευταία θέση των χωρών της Ε.Ε. ως προς την ελευθερία του Τύπου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός -όταν κλήθηκε, με εμφανή αμηχανία, να απολογηθεί για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας σε ανοιχτή συζήτηση που είχε στο Georgetown University κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ- είχε προσπαθήσει να απαξιώσει τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, αποκαλώντας τους «μια γαλλική ΜΚΟ».

Σε αντίθεση με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα που σε απάντησή της προς τον Δημήτρη Παπαδημούλη τόνισε ότι «ως βραβευμένοι με το Βραβείο Ζαχάροφ, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα απολαμβάνουν μεγάλου σεβασμού». Αλλά η στοχοποίηση ή προσπάθεια απαξίωσης όποιου τολμάει να χαλάσει την κυβερνητική σούπα έχει γίνει κυβερνητικό δόγμα...

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr