Γιατί θέλουν τόσο να κουκουλώσουν τη λίστα Πέτσα;...

0

 
Μία πολύ περίεργη απόφαση πήρε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας  που, καθώς φαίνεται, δεν νοιάζεται και τόσο για τη διαφάνεια...

Αρνήθηκε λοιπόν στο Vouliwatch να λάβει στοιχεία για την περίφημη λίστα Πέτσα, για τον υπουργό και την κυβέρνηση που μοίρασε εκατομμύρια ευρώ στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Και αρνήθηκε παρά το γεγονός ότι υπάρχει δικαστική απόφαση που την υποχρεώνει.

Όλα ξεκίνησαν όταν το Vouliwatch -που κάνει εξαιρετική δουλειά ελέγχοντας Βουλή και βουλευτές- κατέθεσε αιτήσεις  στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για «τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ και τα αναλυτικά κριτήρια με βάση τα οποία οργανώθηκε η διανομή του δημοσίου χρήματος για την καμπάνια #Μένουμε_Σπίτι». Τόσο η ΓΓΕ όσο και η ΕΑΔ, αγνόησαν επιδεικτικά και απέρριψαν σιωπηρά δύο φορές τις αιτήσεις και την προσφυγή του Vouliwatch. Κράτος είναι, ό,τι θέλουν (νομίζουν ότι) κάνουν.

Το Vouliwatch δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, στις 10 Μαρτίου του 2021, καταθέτοντας «Αίτηση Ακύρωσης κατά της σιωπηρής απόρριψης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας» ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Και κέρδισε: στις 20 Ιανουαρίου 2022 δημοσιεύθηκε η υπ' αριθμόν 56/2022 απόφαση, η οποία έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Vouliwatch, «σηματοδοτώντας μια ιστορικής σημασίας απόφαση και μια σπουδαία νίκη για το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία».

Κι ενώ πλέον το Vouliwatch ανέμενε την τυπική εντολή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προς τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης να πράξει τα δέοντα και να απαντήσει αιτιολογημένα (στο Vouliwatch), έγινε η μεγάλη έκπληξη: στις 7 Ιουνίου 2022 η ΕΑΔ αποφασίζει πως δεν αναγνωρίζει έννομο συμφέρον στο Vouliwatch να μάθει με την υπόθεση της Λίστας Πέτσα. Και, μάλιστα, επικαλείται αόριστα το εμπορικό απόρρητο της Initiative Media, της διαφημιστικής εταιρίας που ανέλαβε την καμπάνια. Λες και το Vouliwatch το ενδιαφέρει η διαφημιστική εταιρία και όχι το υπουργείο.

Απίστευτο αλλά αληθινό. Τι Επιτροπή Διαφάνειας είναι αυτή που θέλει να συσκοτίσει μία τόσο σοβαρή υπόθεση που αφορά δημόσιο χρήμα;

Εννοείται πως το Vouliwatch θα προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη.

Συγγνώμη, αλλά τι καθεστώς είναι αυτό στο οποίο ζούμε;...

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)