Με το βλέμμα στις επιχειρηματικές ελίτ...


 Αίσθηση αλλά και αντιδράσεις στα δεξιά της Ν.Δ. προκαλεί η στροφή Μητσοτάκη στο πεδίο του μεταναστευτικού που σημειώθηκε στο χθεσινό συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό-Η μεγάλη πρόκληση». Ο πρωθυπουργός εστίασε... στην ανάγκη της συνειδητής ένταξης αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία ώστε να μπει φρένο στην πληθυσμιακή μας υποχώρηση.

Αξιολόγησε ως θετική την εμπειρία, για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία, από το πρώτο κύμα των Αλβανών μεταναστών και πρόσθεσε ότι η δεύτερη γενιά των οικογενειών αυτών έχουν πια ως πατρίδα τους την Ελλάδα και τόπο καταγωγής τη χώρα των γονιών τους. Σημειώνεται ότι διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέτει ως προτεραιότητα την ενσωμάτωση των μεταναστών. 

Εντούτοις, οι επανειλημμένες πρωθυπουργικές αναφορές στην έλλειψη εργατικών χεριών κάνουν τις επιχειρηματικές ελίτ να τρίβουν τα χέρια τους. Λογίζονται αφενός ως απάντηση στις ανησυχίες μεγάλου κομματιού της εργοδοτικής πλευράς (κατασκευαστικός τομέας, τουρισμός κ.τ.λ.) για έλλειψη προσφοράς εργασίας και αφετέρου ως «Δούρειος  Ίππος» για τη μείωση των ημερομισθίων.

Παλιός υπουργός της Ν.Δ. θυμήθηκε -μιλώντας στην ΑΥΓΗ- τη στάση της Μέρκελ στο θέμα της φιλοξενίας και ένταξης εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων που αποσκοπούσε -όπως εγκαίρως προειδοποιούσαν τα γερμανικά συνδικάτα- στη μείωση του μισθολογικού κόστους. Θεωρεί δε υποκριτική, συνολικά, την «ευαισθητοποίηση» της γερμανικής πλευράς δείχνοντας το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Δημοκρατίας. Η εφημερίδα έγραφε ότι ο Σολτς ζητά από τον  Έλληνα πρωθυπουργό «να πάρει πίσω 30.000 μετανάστες», διότι αδυνατεί η Γερμανία να τους φιλοξενήσει λόγω οικονομικής επιβάρυνσης.

Μητσοτάκης ακυρώνει Μητσοτάκη

Το οξύμωρο είναι ότι ο πρωθυπουργός αξίωσε να διεξαχθεί η συζήτηση περί ένταξης των μεταναστών χωρίς προκαταλήψεις και ακραίες λαϊκίστικες κορώνες.  Έμοιαζε σαν να ακυρώνει τον ίδιο του τον εαυτό αλλά και μεγάλο τμήμα του στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ. Από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κ. Μητσοτάκης επέρριπτε μονομερώς στην τότε κυβέρνηση τις ευθύνες για την όξυνση της προσφυγικής κρίσης.  

Όταν δε ο ΣΥΡΙΖΑ πρότασσε την ανάγκη προώθησης ευρωπαϊκής λύσης με δίκαιη κατανομή ευθυνών, ο Κ. Μητσοτάκης έκλεινε το δεξί μάτι στους κατοίκους των νησιών και υποσχόταν μαγικές λύσεις αποσυμφόρησης. «Εμείς δεν πρόκειται να ανεχθούμε τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου να γίνουν μόνιμο πάρκινγκ ψυχών με παρουσία μεγαλύτερη από τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας» είχε δηλώσει το 2017 από τη Χίο. Εκείνη την περίοδο κατηγορούσε την κυβέρνηση διότι «έχει σχέδιο να υιοθετήσει μια πολιτική ανοιχτών συνόρων και να καταντήσει την Ελλάδα κέντρο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών προς τη δυτική Ευρώπη»…

Η σιωπή στις μισαλλόδοξες κορώνες

Ο πρωθυπουργός δεν επικρίνεται, από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, μόνο για όσα έχει πει αλλά και για τη σιωπή του. Δεν είχε καταδικάσει -σε αντίθεση με την Ντ. Μπακογιάννη- τη θετική προσέγγιση βουλευτών του έναντι της διοργάνωσης των αισχρών μπάρμπεκιου με αλκοόλ έξω από προσφυγικές δομές. Τήρησε σιγή ιχθύος όταν ο  Ά. Γεωργιάδης μιλούσε για «ομαδική προσπάθεια αλλοίωσης της χώρας» στο φόντο των προσφυγικών ναυαγίων.

Δεν έβαλε φρένο γενικότερα στις μισαλλόδοξες κορώνες της σκληρής δεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ. ακόμα και τους πρώτους μήνες της γαλάζιας διακυβέρνησης. Δεν τοποθετήθηκε άλλωστε όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον Ιούλιο του 2021, ανακάλεσε την τιμητική διάκριση στον Ιάσωνα Αποστολόπουλο διότι σε κάποιους δεν αρέσουν οι απόψεις του για τη στάση τής κυβέρνησης στο προσφυγικό. Ο τότε βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Μπογδάνος είχε ανακοινώσει μέσω Facebook την ακύρωση της βράβευσης πριν καν το υπουργείο Εξωτερικών, που μοιράζεται την ευθύνη των τιμητικών διακρίσεων, ενημερώσει το ίδιο το τιμώμενο πρόσωπο.

Αυτή την περίοδο, άλλωστε, ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος στοχοποιείται από την κυβέρνηση και την Ομάδα Αλήθειας.  Όσο για τον Κ. Μπογδάνο; Ως μέλος της ηγετικής ομάδας ενός υπερδεξιού σχηματισμού χαρακτήρισε σοκαριστικές τις χθεσινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη και έχυσε δηλητήριο στο Τwitter: «Όλοι οι παράνομοι σε κλειστά κέντρα και πίσω στις χώρες τους. Μόνη λύση στο δημογραφικό η απλόχερη στήριξη στα ζευγάρια Ελλήνων ώστε να κάνουν παιδιά» έγραψε χαρακτηριστικά.

Έμμεσο άνοιγμα σε Σαμαρά; 

Κάποιοι «σεναριογράφοι» εντός της Ν.Δ. διαβλέπουν πίσω από την αναφορά του Κ. Μητσοτάκη για τους μετανάστες ένα έμμεσο άνοιγμα στον Αντ. Σαμαρά που κατηγορείται ότι το 1991 άνοιξε τα σύνορα ως ΥΠΕΞ χωρίς ελέγχους.  Όπως λένε, ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί κατά αυτόν τον τρόπο να μετριάσει την αμηχανία στη σκληρή πτέρυγα του κόμματος...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ