Οι τέσσερις προϋποθέσεις του Τσίπρα στον Μητσοτάκη...

 
«Αφού ο κ. Μητσοτάκης βαυκαλίζεται ότι είναι ένας Ευρωπαίος πολιτικός, αυτό που οφείλει να πράξει όπως θα συνέβαινε σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι να ομολογήσει ότι δε θα τηρήσει τις συνταγματικές προθεσμίες και να ορίσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών». 

Η φράση αποδίδεται στον Αλέξη Τσίπρα και ειπώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία όπου ο αρχηγός της... αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε όχι μόνο να σηκώσει το γάντι, αλλά και να το επιστρέψει πίσω στον πρωθυπουργό προκαλώντας τον να προσδιορίσει σε άμεσο χρόνο την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες.
Κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η χθεσινή συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη και όσα είπε για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών αποδίδοντας τις όποιες αποφάσεις του στο κλίμα που δημιουργεί η αντιπολίτευση δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός έχει λάβει την απόφαση να…δραπετεύσει με εκλογές κι απλώς με τις τελευταίες του συνεντεύξεις επιχειρεί να βάλει το πολιτικό περιτύλιγμα στην απόφασή του που συνιστά στροφή 180 μοιρών σε σχέση με όλα όσα έλεγε έναν μήνα πριν. 

«Καλοδεχούμενη η απόφασή του. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει με μία κυβέρνηση της Δεξιάς. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δεν αναζητείται δικαιολογία σε κάποιο εθνικό θέμα, αλλά στο πολιτικό κλίμα και ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση» ανέφερε με δηκτικό τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να σοβαρευτεί.

Επί της ουσίας αιφνιδιάζοντας το Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις προς τον πρωθυπουργό:

Να ανακοινώσει άμεσα τον χρόνο των εκλογών

Να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών ώστε η χώρα να οδηγηθεί ομαλά στις κάλπες

Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και

Να συσταθεί άμεσα διακομματική επιτροπή που θα επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές.

Κατά την Κουμουνδούρου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει τον κ. Μητσοτάκη προ των ευθυνών του, τον καλεί να συνειδητοποιήσει ότι η κατάσταση απαιτεί σοβαρούς και θεσμικούς χειρισμούς και επιπλέον να αντιληφθεί ότι η χώρα βιώνει μία διπλή κρίση, τόσο κοινωνική όσο και γεωπολιτική που απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα και όχι παιχνίδια επικοινωνίας και εντυπωσιασμού. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ανατέθηκαν και οι «χρεώσεις» των μελών του οργάνου.

Επίσης, συγκροτήθηκαν δύο επιτροπές, η επιτροπή πολιτικού σχεδιασμού που θα χαράσσει τη στρατηγική εν όψει εκλογών και η επιτροπή αυτοδιοικητικού σχεδιασμού εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στην πρώτη επιτροπή συντονιστής αναλαμβάνει ο Νίκος Μπίστης και μετέχουν οι Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης και Ευκλείδης Τσακαλώτος και στη δεύτερη συντονιστής τίθεται ο Χρήστος Σπίρτζης και μετέχουν οι Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Κνήτου και Κατερίνα Νοτοπούλου. Επίσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr