Νικήτρια η αποχή, θρίλερ για το αποτέλεσμα...

0


 Με την αποχή να είναι κατά τα φαινόμενα ο νικητής του α' γύρου των βουλευτικών εκλογών, φτάνοντας ποσοστό άνω του 51,5%, ισοπαλία των δύο μεγάλων συνασπισμών δίνουν τα exit polls.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, τα exit poll δείχνουν... ότι η συμμαχία Ensemble που έχει σχηματίσει ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει 25% των ψήφων (275-310 έδρες).

Η συμμαχία της Αριστεράς NUPES με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν 25,7% (180-210 έδρες).

Η συμμαχία UDC των Ρεπουμπλικάνων λαμβάνει 11,6% .

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί της φαίνεται να λαμβάνουν 19,3%.

Το εθνικιστικό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ «Reconquete» λαμβάνει 4%.

Το Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς λαμβάνει 40-60 έδρες.

Ωστόσο, αυτοί οι υπολογισμοί εδρών δεν είναι καθοριστικοί και μπορούν αλλάξουν όσο ενσωματώνονται αποτελέσματα.

Τα σενάρια των εκλογών

Απόλυτη πλειοψηφία, σχετική πλειοψηφία ή συγκατοίκηση; Αυτά είναι είναι τα τρία πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα. Ο συνασπισμός μέχρι και την τελευταία στιγμή αύξανε τη δυναμική του, προκαλώντας ανησυχία στον Εμανουέλ Μακρόν και το κόμμα του.

Το πώς θα διαμορφωθεί η Εθνοσυνέλευση θα κριθεί μετά και τους δύο γύρους βουλευτικών εκλογών, σήμερα και στις 19 Ιουνίου. Απόλυτη πλειοψηφία θα ήταν το ιδανικό σενάριο για τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς σχετική πλειοψηφία θα μπορούσε να τον αποδυναμώσει, ενώ απεύχεται το ενδεχόμενο συγκατοίκησης με έναν πρωθυπουργό προερχόμενο από την Αριστερά, με εντελώς άλλη πολιτική και ιδεολογική φιλοσοφία.

Στην ακροδεξιά, στόχος της Μαρίν Λεπέν είναι κυρίως η συγκρότηση, για πρώτη φορά, αναγνωρισμένης από τον κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή να εκλέξει πάνω από 15 βουλευτές.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)