Κυβερνητικό δώρο στον Κυριακού...

0


 ...οι αγώνες του Μουντιάλ...

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.  Άνετα και χαλαρά και με τη μέθοδο της αδράνειας η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να υποχρεώσει όλη τη φίλαθλη Ελλάδα να βάλει το χέρι στην τσέπη για κάτι που μέχρι χθες λάμβανε δωρεάν. Μία από τις πιο δημοφιλείς διοργανώσεις, που ο καθένας μπορούσε να απολαύσει από τον καναπέ του, το Μουντιάλ, γίνεται πλέον υπηρεσία «επί πληρωμή»: θα παρέχεται μόνο στους συνδρομητές της... πλατφόρμας ΑΝΤ1+ που αναπτύσσει αυτό το διάστημα ο ΑΝΤ1.

Θα πει κάποιος «Μα δεν είναι το μόνο που πληρώνουμε». Έχουν προηγηθεί τα απογευματινά ιατρεία εντός του ΕΣΥ, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που εξισώθηκαν με τα δημόσια κ.λπ., δεν έτυχε, πέτυχε. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης οι αγώνες του Μουντιάλ, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2022 στο Κατάρ, θα μεταδοθούν σε ένα μεγάλο μέρος τους συνδρομητικά. Μέχρι σήμερα τα δικαιώματα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου τα έδειχνε ζωντανά και ελεύθερα η ΕΡΤ στα τρία της κανάλια. Πλέον σήμερα 32 από τους 64 αγώνες θα μεταδοθούν έναντι συνδρομής στον ΑΝΤ1+, ενώ οι υπόλοιποι 32 θα μεταδοθούν ελεύθερα από τον ΑΝΤ1 σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του καναλιού.

Για την αναστάτωση αυτή των φιλάθλων δεν χρειάστηκε να κουραστούν τα στελέχη της κυβέρνησης. Χρειάστηκε απλώς να απέχουν: η ΕΡΤ από τη μία πλευρά δεν διεκδίκησε το Μουντιάλ, όπως άλλες χρονιές, αλλά, αντιθέτως, αποσύρθηκε, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στα ιδιωτικά συνδρομητικά κανάλια να αξιώσουν και να επιτύχουν να κερδίσουν τα δικαιώματα μετάδοσης. Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, δεν προχώρησε στην κατοχύρωση της λίστας με τα «γεγονότα μείζονος σημασίας», η οποία θα μπορούσε να εξαιρέσει από τα συνδρομητικά κανάλια το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Με τον τρόπο αυτό, εύκολα η κυβέρνηση παραχωρεί χώρο προσφέροντας μια «διευκόλυνση» στα επιχειρηματικά σχέδια του Θ. Κυριακού, ο οποίος χτίζει αυτή την περίοδο τη συνδρομητική πλατφόρμα ΑΝΤ1+ και έχει άμεση ανάγκη από εμπορικό περιεχόμενο (μυθοπλασία και αθλητικά) προκειμένου να προσελκύσει συνδρομητές. Τι κι αν επιβαρύνει τους φίλαθλους καταναλωτές; Η μέριμνα της κυβέρνησης δεν είναι οι πολίτες, αλλά οι επιχειρηματίες. Από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα η εύλογη διεκδίκηση ανάλογης σημασίας «διευκολύνσεων» και από άλλους καναλάρχες στο μέλλον ως ενός είδους «αντιστάθμισμα» προκειμένου να συμβιβαστούν στο προβάδισμα του ανταγωνιστή τους. Είναι βέβαιο ότι κανείς δεν θα μείνει παραπονούμενος.

Η δρομολόγηση του κυβερνητικού «δώρου» προς τον Θ. Κυριακού δεν δυσκόλεψε τους επιτελείς της κυβέρνησης.

* Η ΕΡΤ για χρόνια διεκδικούσε και συνήθως κέρδιζε τα δικαιώματα για τη μετάδοση του Μουντιάλ, όπως και άλλων δημοφιλών αθλητικών διοργανώσεων. Με εξασφαλισμένο έσοδο από το ανταποδοτικό τέλος, προσέφερε δωρεάν μια υπηρεσία για την ψυχαγωγία των φιλάθλων. Τελευταία φορά ήταν το 2018, όταν, αναπτύσσοντας ακόμη τότε πρωτοποριακά την υβριδική τηλεόραση (που αργότερα ονομάστηκε ERTFlix), προσέφερε επιπλέον δυνατότητες στους φιλάθλους για πρώτη φορά, από επιλογή γωνίας θέασης στους αγώνες μέχρι επαναλήψεις φάσεων.

Με Μητσοτάκη όμως το «τζάμπα» πέθανε. Μετά την ανάθεση από τη FIFA αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για την Ελλάδα, το κανάλι εγκαίρως -έναν χρόνο πριν- είχε ανακοινώσει τις προθέσεις του.  Όπως ξεκαθάριζε τότε με επίσημη ανακοίνωσή του, σε ελεύθερη λήψη θα μεταδοθούν «τουλάχιστον 32 αγώνες», μεταξύ αυτών η έναρξη, οι προημιτελικοί, οι ημιτελικοί, και ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022.

Μόνη περίπτωση να μεταδοθούν οι αγώνες στο σύνολό τους σε ελεύθερη λήψη είναι, κατά πληροφορίες, να ενεργοποιηθεί στο συμβόλαιο του ΑΝΤ1 με τη FIFA η ρήτρα σύμφωνα με την οποία, για να μπορεί η συνδρομητική πλατφόρμα να μεταδώσει το Μουντιάλ, απαιτείται να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 100.000 συνδρομητές. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η ΑΝΤ1 βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη FIFA προκειμένου να μειωθεί ο στόχος.

Αποσύρεται από άλλες αθλητικές μεταδόσεις η ΕΡΤ

Δεν είναι όμως μόνο η ΕΡΤ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση φρόντισε να απέχει και από την κατάρτιση της «λίστας γεγονότων μείζονος σημασίας», όπως προβλέπει νέα ευρωπαϊκή Οδηγία που έχει ήδη ενσωματωθεί. Πρόκειται για κατάλογο ο οποίος θα διασφαλίζει ότι συγκεκριμένες αθλητικές αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εθνικό τηλεοπτικό κοινό θα μεταδίδονται υποχρεωτικά από κανάλια ελεύθερης λήψης (μη συνδρομητικά), ώστε να εξασφαλίζεται η δωρεάν τηλεοπτική πρόσβαση στα γεγονότα αυτά.  Όχι μόνο δεν κατάρτισε τη λίστα, αλλά ούτε καν παρακολούθησε τη διαδρομή της λίστας που είχε καταθέσει στις υπηρεσίες της Ε.Ε. η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 προκειμένου να εξεταστεί εάν είναι συμβατή με το δίκαιο του ανταγωνισμού και την αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Είχε προηγηθεί διαβούλευση που είχε οργανώσει ο τότε γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Ως εκδηλώσεις «μείζονος σημασίας» μπορεί να οριστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο ημιτελικός και ο τελικός του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κυπέλλου ποδοσφαίρου, ο τελικός του Ευρωπαϊκού και Παγκοσμίου Πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης (Eurobasket και Mundobasket) κ.ά. Επίσης, πρέπει να πληροί τουλάχιστον δύο από τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Η ευρύτερη δυνατή απήχηση ενός γεγονότος στην κοινωνία με όρους τηλεθέασης.

Η γενική αναγνώριση ενός γεγονότος ως έχοντος ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία για τον πληθυσμό ενός κράτους και βαρύνοντα ρόλο στην πολιτιστική ταυτότητα του κράτους αυτού.

Η ιδιαίτερη γενική απήχηση ενός γεγονότος όχι μόνο σε ένα τμήμα του πληθυσμού ενός κράτους, αλλά στο σύνολο του πληθυσμού (ή σε σημαντικό συστατικό τμήμα του πληθυσμού αυτού).

Η συμμετοχή της εθνικής ομάδας σε ένα συγκεκριμένο άθλημα το οποίο εντάσσεται σε σημαντική διεθνή διοργάνωση.

Φαντάζει πάντως εξαιρετικά αμφίβολο, ακόμη κι αν σήμερα καταρτιζόταν και εγκρινόταν η λίστα, να γίνει δυνατό να υποχρεωθεί ο ΑΝΤ1 να μεταδώσει ελεύθερα το σύνολο των αγώνων. Ποιο δικαστήριο θα μπορούσε να κάνει αποδεκτή μια λίστα που υποχρεώνει σε ελεύθερη μετάδοση το Μουντιάλ πάνω στο οποίο έχει στηριχθεί μια μεγάλη επιχειρηματική επένδυση σε προηγούμενο χρόνο; Με Μητσοτάκη οι μεγαλοεπιχειρηματίες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι...

Αγγέλα Νταρζάνου

ΑΥΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)