Πρόβλεψη Στυλιανίδη για φωτιές: Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό...

0

 
Προειδοποιήσεις για ένα σκληρό καλοκαίρι -όπως είπε χαρακτηριστικά- απηύθυνε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την έκτακτη ενημέρωση, το πρωί της Κυριακής, για την φωτιά στην Βούλα.

«Είμαστε ακόμα... στην αρχή του καλοκαιριού και ο στόχος είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων αυτών των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση» είπε και συμπλήρωσε:

«Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό. Όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που θεωρείται ως hot spot της κλιματικής κρίσης, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα και αυτό το καλοκαίρι» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης και συμπλήρωσε: «Ο στόχος μας ως υπουργείο είναι να μετριάσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα».

Κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης ανέφερε: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες, χθες κατορθώσαμε λόγω συντονισμένων προσπαθειών να περιοριστεί η δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 6-7 ώρες. Από πλευράς μου, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι πάλεψαν για να προστατεύσουν συνανθρώπους και τις περιουσίες τους.

  
Όλοι μαζί έδωσαν μια πολύ δύσκολη μάχη με εκκενώσεις και οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού μέχρι την κατάσβεση της φωτιάς».

Ο Υπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε: «Καλημέρα από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, εδώ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Είμαστε εδώ με τον Υφυπουργό, κ. Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα, κ. Βασίλη Παπαγεωργίου και τον Αρχηγό του ΠΣ, Αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο, για να σας δώσουμε μια πρώτη αποτίμηση των γεγονότων.

Αντιμετωπίσαμε χθες μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, εδώ στην Αττική, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών, αλλά και του ανάγλυφου της περιοχής. Είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και ο στόχος, όπως τον έχουμε θέσει από την αρχή, είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων αυτών των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό, όπως ήδη είπα, γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θεωρείται hotspot της κλιματικής κρίση, δυστυχώς, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες όλοι οι εμπλεκόμενοι επί του πεδίου και σε επίπεδο συντονισμού κατορθώσαμε, χάρη στις προσπάθειες όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, να περιορίσουμε την χθεσινή δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 6 - 7 ώρες. Όλα τα στοιχεία για την εξέλιξή των γεγονότων και την πρώτη αξιολόγηση θα σας τα αναφέρει αμέσως ο Υφυπουργός κ. Ευάγγελος Τουρνάς.

Από πλευράς μου, επειδή ήμουν στο πεδίο και είδα ακριβώς τι συνέβη,  θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι πάλεψαν για να προστατεύσουν τους συνανθρώπους μας και τις περιουσίες τους. Ήταν μια ηρωική προσπάθεια.

Ιδιαίτερα επιτρέψτε μου να επιμείνω στις Πυροσβέστριες, στους Πυροσβέστες μας και τους εθελοντές μας. Δεν αγνοώ βέβαια τη μεγάλη συμβολή της Αστυνομίας, του Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλοι μαζί, ως μια οικογένεια, έδωσαν μια πολύ δύσκολη μάχη που περιελάμβανε και οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού, αλλά και δύσκολες συνθήκες στο πεδίο».

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός κ. Τουρνάς σημείωσε: «Πράγματι χθες αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά με τρεις διαφορετικές εστίες, η οποία έφτασε σε περιαστικό άλσος, πολύ κοντά σε σπίτια. Με αποτέλεσμα, παρά τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια, να προκύψουν και περιορισμένες υλικές ζημιές σε κάποιες κατοικίες.

Παρά τη δυσκολία της επιχείρησης, αποφύγαμε τραυματισμούς πολιτών ή απώλεια ανθρώπινης ζωής. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ιδιαίτερα σε μια περιοχή δίπλα σε πυκνό αστικό ιστό και με σημαντικά ρυμοτομικά προβλήματα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε τις μεσημεριανές ώρες στην Άνω Γλυφάδα και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, με ριπές που έφταναν τα 8 μποφόρ, γρήγορα επεκτάθηκε και προς την περιοχή της Άνω Βούλας. Ενώ λίγο αργότερα, εκδηλώθηκαν ακόμα δύο πυρκαγιές, στην περιοχή της Βάρης και στην περιοχή του Κουβαρά.

Η αποστολή των Πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν πολύ δύσκολη. Ας μην ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα, σε όλη τη χώρα είχαμε χθες 61 δασικές πυρκαγιές.

Έγινε μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων και μια τεράστια προσπάθεια υπό τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εθελοντών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας. Μια προσπάθεια που διήρκησε όλο το βράδυ για να ελεγχθούν μικρές εστίες και να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, η πυρκαγιά είναι πλέον σε ύφεση, χωρίς ενεργές καύσεις, ενώ ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή.

Ήταν μια δύσκολη δοκιμασία για όλον τον μηχανισμό, ο οποίος απέδειξε ότι μπορεί να δουλέψει συντονισμένα, καταφέρνοντας σημαντικά βήματα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ιδιαίτερα στην επιχείρηση της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών από την περιοχή της Άνω Βούλας.

Με συντονισμό και διαρκή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα συνεχίσουμε για να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο καλοκαίρι που ακόμη βρίσκεται μπροστά μας.  Σας ευχαριστώ».

Σε σχετική ερώτηση για τον συντονισμό των εναέριων και επίγειων δυνάμεων, ο Υπουργός τόνισε: «Ο συντονισμός είναι μια δυναμική διαδικασία και αναπροσαρμόζει και τον σχεδιασμό ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο.  Ο κ. Τουρνάς θα σας δώσει όλες τις λεπτομέρειες».

Ο Υφυπουργός ανέφερε σχετικά: «Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων ενημερώθηκε στις 12.57 για πυρκαγιά στον Δήμο Γλυφάδας.

Τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα του 8ου Πυροσβεστικού σταθμού έφτασαν στο σημείο σε 12 λεπτά. Ζήτησαν ενίσχυση εναερίων μέσων στις 13.17, δηλαδή  5 λεπτά αργότερα. Στα 20 λεπτά απογειώθηκαν 2 CL-215, 2 CL-415, 1 ελικόπτερο SIKORSKY και 1 ελικόπτερο ΒΚ-117 του ΠΣ για εναέριο συντονισμό.

Ακολούθησαν σε κύματα: 
Συνολικά επιχείρησαν 17 εναέρια μέσα σε διαδοχικά κύματα για διαρκή παρουσία και ρίψη νερού στις πυρκαγιές και εκτέλεσαν 36 πτήσεις και 66 ώρες πτήσεων.

Ήταν μία συντονισμένη αεροπορική επιχείρηση που συνδυάστηκε με τις επίγειες δυνάμεις με  εξαιρετικό τρόπο και απέδωσε καρπούς πολύ σύντομα. Βέβαια ήταν οι αντίξοες συνθήκες που άλλαξαν το μέτωπο, με μια δεύτερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε 3 χλμ μακριά από την αρχική, στη θέση Κρεμαστός Λαγός και η οποία κατευθύνθηκε προς τη Βάρη. Ενώ μία τρίτη εκδηλώθηκε στην περιοχή του Κουβαρά.

Παρά τα τρία μέτωπα, οι αεροπορικές επιχειρήσεις σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν με πολύ καλό συντονισμό από το Κέντρο Επιχειρήσεων και συνέβαλαν αποτελεσματικά στον περιορισμό και στην κατάσβεση των πυρκαγιών και εν τέλει, στον περιορισμό της ζημιάς που προκλήθηκε. Η πυρκαγιά αυτή την στιγμή έχει οριοθετηθεί, οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί, ενώ εναέρια μέσα συνεχίζουν να κάνουν προληπτικά διαβροχή.

Ο Υπουργός, λαμβάνοντας τον λόγο, τόνισε: «Ας μην υποτιμηθεί ότι ουσιαστικά είχαμε τρεις διαφορετικές εστίες μέσα σε λίγες ώρες και αυτό είναι κάτι που πάντα δυσκολεύει την διαχείριση μιας πυρκαγιάς». 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)