Νέα αρχή, νέοι στόχοι, νέα καθήκοντα...

0


 Την πρώτη της συνεδρίαση μετά την Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Νέα και... παλιά μέλη συναντήθηκαν και πάλι έπειτα από αρκετό χρονικό διάστημα εξαιτίας του συνεδρίου και της εκλογικής διαδικασίας του κόμματος. Στο πλευρό του προέδρου βρίσκονταν και οι προσφάτως εκλεγέντες γραμματείς του κόμματος, η Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης.

Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στα μέλη της Γραμματείας είχε χρονικά οριοθετημένο εκλογικό ορίζοντα, καθώς εμφανίστηκε σίγουρος πως η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβρη. «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται σε διαρκή κοινωνική αμφισβήτηση αλλά και με πρωτοφανή μιντιακή στήριξη», είπε, προβλέποντας ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκείνος που θα χαμογελάσει στο τέλος.

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι αναγκαία γιατί έχουμε εισέλθει σε μια κοινωνική κρίση διαρκείας που οφείλεται σε αποφάσεις και πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στον παραλογισμό αποφάσεων της Ε.Ε., στον πόλεμο στην Ουκρανία που μετατρέπεται σε συνολική κρίση της Ευρώπης μέσα από τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλα τα στελέχη της Γραμματείας σε μια «νέα αρχή, με νέους στόχους και καθήκοντα».

Υπό το πρίσμα της προεκλογικής προετοιμασίας σημείωσε πως «οι εξελίξεις τρέχουν» και γι' αυτό πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στο κόμμα, με πρώτο μέλημα την «οργανωτική ανασυγκρότηση» και τον σχεδιασμό μιας πολιτικής που κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι «το βλέμμα στην κοινωνία». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να υιοθετεί «εγκληματικές πολιτικές διαχείρισής τους».

Η μεσαία τάξη

Πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο για τα «αδιέξοδα» με τα οποία είναι αντιμέτωπα τα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία πλέον αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και στις πιο βασικές ανάγκες. «Αλλά και η μεσαία τάξη, τα λεγόμενα μεσοστρώματα για τα οποία δήθεν κοπτόταν προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, βρίσκεται σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης» ανέφερε και διαμήνυσε στα μέλη της Π.Γ.: «Μέσα σε αυτά τα αδιέξοδα, να είστε σίγουροι ότι ένας είναι ο δρόμος για τη νίκη μας από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν κάνει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης: Να δώσουμε ρεαλιστική ελπίδα στους πολίτες, σε όλους αυτούς που βλέπουν τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους να γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη με την κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς». Προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι τόσο τα όσα συμβαίνουν στα Πανεπιστήμια με το αφήγημα περί «βαριοπούλας και βιβλιοθήκης» όσο και οι φήμες περί «υβριδικών απειλών» που διαρρέουν από κυβερνητικά χείλη θα είναι πεδία στα οποία θα επενδύσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός. «Καλλιεργεί την ένταση στα Πανεπιστήμια και ακολουθεί γενικευμένη στρατηγική όξυνσης για να κρύψει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα», είπε.

Ακολούθως, αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτεραιότητες του κόμματος, οι οποίες αφορούν: την οργανωτική ανασυγκρότηση και κυρίως πώς θα ενταχθούν στις γραμμές του κόμματος τα 110.000 νέα μέλη, τη συγκρότηση ισχυρών και ανταγωνιστικών ψηφοδελτίων, με τον βασικό κορμό τους να ανακοινώνεται μέχρι τα τέλη Ιουλίου και, τέλος, την ανάδειξη του κυβερνητικού προγράμματος για μέτρα άμεσης εφαρμογής και υλοποίησης από μια προοδευτική κυβέρνηση.

«Στη ΔΕΘ, αρχές Σεπτέμβρη, θα πρέπει να ανακοινώσουμε ένα δομημένο, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να κατανοήσει τι θα σημαίνει στη ζωή και στην καθημερινότητά του η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και η προοδευτική κυβέρνηση», είπε, συμπληρώνοντας ότι «παράλληλα με αυτές τις άμεσες προτεραιότητες πρέπει να ενισχυθεί η δουλειά που γίνεται σε τρία κομβικά πεδία: στη νεολαία, στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Το νέο Εκτελεστικό Γραφείο

Οι γυναίκες θα αποτελούν την πλειοψηφία στο νέο Εκτελεστικό Γραφείο, το όργανο που θα συνεδριάζει σχεδόν σε καθημερινή βάση με τον πρόεδρο. Η Ράνια Σβίγκου ως γραμματέας και η Ολγα Γεροβασίλη ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα πλαισιωθούν από τις Εφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (αποτέλεσαν προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα) αλλά και τους Γιώργο Βασιλειάδη (αναπληρωτής γραμματέας), Νάσο Ηλιόπουλο (εκπρόσωπος Τύπου).

Από το Εκτελεστικό Γραφείο απουσιάζει στέλεχος της «Ομπρέλας». Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν σε τέτοιες συναντήσεις έδιναν το «παρών» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενίοτε ο Πάνος Σκουρλέτης κ.ά.

Οσον αφορά γενικότερα τον σχεδιασμό της δουλειάς της Πολιτικής Γραμματείας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως θα συνεδριάζει σε σταθερή βάση μία φορά τον μήνα, εκτός φυσικά από έκτακτες συνεδριάσεις ανάλογα και με τις εξελίξεις. «Η νέα γραμματέας μας, η Ράνια Σβίγκου, θα έχει το επόμενο διάστημα ατομικές συνεργασίες με όλα τα μέλη της Π.Γ., προκειμένου να αναλάβουν όλοι χρεώσεις και καθήκοντα», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως «στόχος πρέπει να είναι να δοθούν χρεώσεις και σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής»...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)