Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Το σκάνδαλο και η πολιτική αθλιότητα...

 
Πώς κουκουλώνεται ένα σκάνδαλο; Το καλύτερο εγχειρίδιο που υπάρχει είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση το σκάνδαλο Novartis.

Απέκλεισε εξαρχής την εμπλοκή πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων, περιόρισε... το ζήτημα σε χρηματισμό γιατρών, αξιοποίησε την κυβερνητική εξουσία που είχε για να σταματήσει την έρευνα χαρακτηρίζοντας το σκάνδαλο σκευωρία και ενοχοποίησε αυτούς που το αποκάλυψαν.

Αυτό λέγεται κράτος δικαίου με την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συμπαιγνία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Αυτά είχαμε μέχρι χθες, όταν η κυβέρνηση έκανε ακόμη ένα βήμα. Προχώρησε με πανηγυρικό τρόπο στην κατάθεση αγωγής κατά της εταιρείας ζητώντας αποζημίωση 214 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη που έχει υποστεί το ελληνικό Δημόσιο από τις πράξεις της και ιδιαίτερα από τον χρηματισμό γιατρών.

Να εξαφανίσει εντελώς το σκάνδαλο δεν μπορούσε η κυβέρνηση, καθώς η Novartis εδώ και δύο χρόνια έχει έρθει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο, το οποίο και αποζημίωσε για όσα έπραξε στην Ελλάδα.

Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι αυτό έχει παραδεχτεί η εταιρεία στις ΗΠΑ με εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οτι στη χώρα μας έγινε μόνο χρηματισμός γιατρών. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία έχει αποδεχτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες υπερτιμολογήσεις και δωροδοκίες αξιωματούχων και ιδιωτών στην Ελλάδα. Δηλαδή, έχει παραδεχτεί όχι μόνο την εμπλοκή γιατρών για να πετύχει τους σκοπούς, αλλά και πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων.

Ας υποθέσουμε, όμως, ότι τα πράγματα έχουν όπως τα παρουσιάζει η κυβέρνηση. Αν αυτό ισχύει, τότε γιατί η αγωγή κατά της Novartis γίνεται τώρα και δεν έγινε το καλοκαίρι του 2020; Γιατί χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια, ενώ τα δεδομένα που επικαλείται το Μαξίμου ότι αξιοποιεί στην αγωγή είναι γνωστά από τον προπερασμένο Ιούνιο;

Οι λόγοι της καθυστέρησης είναι απολύτως προφανείς. Ως το τέλος του μήνα αναμένεται να παραπεμφθούν στο ειδικό δικαστήριο ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, η Ελένη Τουλουπάκη και οι συνεργάτες της. Η χώρα οδεύει ολοταχώς σε εκλογές.

Η κατάθεση, επομένως, της αγωγής αποτελεί την τελευταία αναγκαία κίνηση ώστε η υπόθεση να αξιοποιηθεί προεκλογικά από το κυβερνών κόμμα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό λέγεται πολιτική αθλιότητα. Από αυτές που δεν διστάζει να κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του.


Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.