Η προσγείωση της υπεραισιοδοξίας...

 
Ούτε τρεις μέρες δεν κράτησε το τελευταίο «θαύμα» στο οποίο επένδυσε όλα τα αποθέματα αισιοδοξίας για την οικονομία η κυβέρνηση. Ενώ την Τρίτη πανηγύρισε για τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σχετικά με την επίδοση της οικονομίας, το πρώτο τρίμηνο του 2022, με μια θεαματική εκτίναξη του ΑΕΠ κατά 7% σε σχέση με πέρσι, ήρθαν οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, χθες, να της... κόψουν τα φτερά και να προσγειώσουν την υπεραισιοδοξία της.

Φυσικά, ούτε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. είπε κάτι ψευδές ούτε ο ΟΟΣΑ έχει πέσει σε κατάθλιψη και βλέπει σκοτάδι εκεί που άλλοι βλέπουν φως. Τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχής αποτύπωσαν την αναμενόμενη ποσοστιαία αύξηση του ΑΕΠ, σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, όταν κορυφωνόταν το τρίτο κύμα της πανδημίας και η παραγωγική δραστηριότητα ήταν ακόμη μισοπαγωμένη από τα περιοριστικά μέτρα...

Αντίθετα, ο ΟΟΣΑ καταγράφει τις δυναμικές και τις τάσεις της διεθνούς οικονομίας και, χωρίς να πέφτει πάντα μέσα στις προβλέψεις του, λογοδοτεί όχι μόνο στις κυβερνήσεις που εκπροσωπούνται στον οργανισμό αλλά και στις αγορές, με τις οποίες «συνομιλεί» διαρκώς.

Το «ψυχογράφημα» του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία αποπνέει απαισιοδοξία. Ιδιαίτερα για την Ε.Ε και την Ευρωζώνη, η οποία αναδεικνύεται πρώτο θύμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έστω και αν τις πιο τραγικές συνέπειές τους θα τις ζήσουν οι φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας, που απειλούνται ακόμη και με λιμό.

Ο διεθνής οργανισμός τσαλακώνει την αυτοπεποίθηση που θέλει να εκπέμπει η ηγεσία της Ε.Ε., προειδοποιώντας για τις συνέπειες της νομισματικής σύσφιγξης, δηλαδή της αύξησης του κόστους του χρήματος, που από σήμερα εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αλλά έχει σημασία η επισήμανση του ΟΟΣΑ, ότι η υπερχρεωμένη Ελλάδα είναι η πιο ευάλωτη από τις χώρες της Ευρωζώνης στην πορεία αύξησης των επιτοκίων του ευρώ. Το ίδιο, άλλωστε, λένε και οι αγορές κρατικού χρέους, με το δραστικό «κούρεμα» που επιβάλλουν στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, «κούρεμα» που θυμίζει τη σκληρή περίοδο των μνημονίων.

Με λίγα λόγια, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι στενοί σύμμαχοί της βλέπουν τα πράγματα με τα ροζ γυαλιά του (προεκλογικού) εξωραϊσμού, όλοι οι υπόλοιποι τα βλέπουν με τον φακό του σκληρού ρεαλισμού. Και δεν είναι καλό αυτό που βλέπουν...

efsyn.gr