Η Τουρκία «τα βρήκε» με Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ!


Οι 4 πλευρές υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης

Η Τουρκία φέρεται να συμφώνησε, τελικά, στο να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, μία μόλις ημέρα πριν ξεκινήσει και επίσημα η Σύνοδος Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του πρακτορείου Anadolu, μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπεγράφη κοινό μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο οι τρεις χώρες «δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

Η συμφωνία επιτεύχθηκε απόψε, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με την Τουρκία να αίρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κατόπιν τετραμερούς συνάντησης, στην οποία μετείχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον και ο Στόλτενμπεργκ. Η τετραμερής συνάντηση κορυφής είχε στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Τούρκου προέδρου, σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, με τις πιέσεις, κυρίως από πλευράς ΗΠΑ, να αποδίδουν, ως φαίνεται, καρπούς.

Νωρίτερα σήμερα, φινλανδικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη θα προετοίμαζαν ένα κοινό μνημόνιο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως αύριο, Τετάρτη, θα συναντηθούν αξιωματούχοι της Τουρκίας και της Σουηδίας.

Στόλτενμπεργκ: «Βρήκαμε κοινό έδαφος»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους. «Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν “κοινό έδαφος” και να επιλύουν τις διαφορές τους», τόνισε και πρόσθεσε πως μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν, επίσης, έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, καθώς η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.