Μαδούρο: Χαιρέτισε τη χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Βενζουέλας

0


 Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χαιρέτισε χθες Σάββατο “τα μικρά αλλά σημαντικά μέτρα” που έλαβαν οι ΗΠΑ για να “δώσουν άδεια” σε πετρελαϊκές εταιρείες προκειμένου αυτές να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα του, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στο Καράκας.

“Πριν μία εβδομάδα οι ΗΠΑ έλαβαν μικρά αλλά σημαντικά μέτρα δίνοντας άδεια στην (αμερικανική εταιρεία) Chevron, την (ιταλική) Eni και την (ισπανική) Repsol για να ξεκινήσουν τη διαδικασία παραγωγής αερίου και πετρελαίου στη Βενεζουέλα προκειμένου να τα εξάγουν προς τις αγορές τους”, επεσήμανε ο Μαδούρο σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αργεντινής, αποσπάσματα του οποίου αναρτήθηκαν στον λογαριασμό του Βενεζουελάνου προέδρου στο Twitter.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στις 17 Μαΐου τη χαλάρωση κάποιων από τις κυρώσεις που είχε επιβάλει το 2019 στη Βενεζουέλα, κυρίως του πετρελαϊκού εμπάργκο, με στόχο την εκδίωξη από την εξουσία του Μαδούρο.

Η χαλάρωση αυτή εντασσόταν στο πλαίσιο της προώθησης του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της αντιπολίτευσης, την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ, ο οποίος ανεστάλη τον Οκτώβριο και δεν έχει ξεκινήσει και πάλι.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είχε τονίσει ωστόσο ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στη Βενεζουέλα δεν έχει αλλάξει: οι κυρώσεις θα “χαλαρώσουν” σε περίπτωση που σημειωθούν πρόοδοι προς τη δημοκρατία και πραγματοποιηθούν “ελεύθερες” εκλογές, και “θα αυστηροποιηθούν”, αν η διαδικασία εκτροχιαστεί.

Αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε υπογραμμίσει ότι “αυτή η χαλάρωση των κυρώσεων” αφορά πάνω απ’ όλα “μια περιορισμένη εξαίρεση” που δόθηκε στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron.

Η Chevron θα μπορεί “να διαπραγματευθεί τους όρους πιθανών μελλοντικών δραστηριοτήτων στη Βενεζουέλα”, χωρίς ωστόσο να συνάψει νέα συμφωνία με την κρατική εταιρεία της χώρας PDVSA, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε στις εταιρείες Eni και Repsol, όμως η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες επεσήμανε ότι “έλεγξε και επιβεβαίωσε” ότι περιλαμβάνονται και αυτές στη χαλάρωση των κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)