Εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία: Η Οδησσός αρνείται την αποναρκοθέτηση

0

 
Η ουκρανική διοίκηση της περιφέρειας της Οδησσού στα ανατολικά της εμπόλεμης χώρας, αρνείται να αποναρκοθετήσει το λιμάνι της για να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών, διότι φοβάται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα το εκμεταλλευθούν για να επιτεθούν κατά της πόλης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διοίκησης της περιφέρειας, Σέργκιι Μπρασούκ.

Αν η Ουκρανία αποναρκοθετήσει τα κύριο λιμάνι της χώρας, η Ρωσία «θα θελήσει να επιτεθεί, ονειρεύεται να αποβιβάσει στρατεύματα», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Ο ρωσικός στόλος θα προσποιηθεί ότι αποσύρεται προς την προσαρτημένη Κριμαία. Αλλά μόλις αποναρκοθετήσουμε την πρόσβαση προς το λιμάνι της Οδησσού, ο ρωσικός στόλος θα βρίσκεται εκεί», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αναρτήθηκαν λίγη ώρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συζητήσει στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου το θέμα της δημιουργίας θαλασσίων διαδρόμων για την διευκόλυνση της εξαγωγής σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, το ενδεχόμενο η Ουκρανία, βασική παγκόσμια εξαγωγική δύναμη σιτηρών, να εξαγάγει την σοδειά που είναι μπλοκαρισμένη στα ουκρανικά λιμάνια λόγω του ναυτικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο ρωσικός στόλος.

Κατόπιν αιτήματος του ΟΗΕ, η Τουρκία πρόσφερε την βοήθειά της για την συνοδεία των ναυτικών κονβόι, παρά την παρουσία ναρκών, ορισμένες από τις οποίες έχουν παρασυρθεί και εντοπίσθηκαν κοντά στις τουρκικές ακτές.

Για τον Σέργκιι Μπρασούκ, το Κίεβο πρέπει να εξοπλισθεί με αντιπλοϊκούς πυραύλους και τα πλοία να συνοδεύονται «από χώρες του ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η ποσότητα των ουκρανικών σιτηρών που έχει μπλοκαριστεί εξαιτίας του πολέμου και σήμερα ανέρχεται 20-25 τόνους, πιθανόν να τριπλασιασθεί μέχρι το φθινόπωρο για να φθάσει τα 75 εκατομμύρια τόνους.

Η Ρωσία είναι «έτοιμη» να εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων που θα αποπλέουν από τα ουκρανικά λιμάνια, με την συνεργασία της Τουρκίας, «διαβεβαίωσε» σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αγκυρα έπειτα από τις «εποικοδομητικές» συνομιλίες που είχε τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την γνώμη του οποίου «το σχέδιο του ΟΗΕ είναι λογικό και εφικτό».

Όμως, ο διευθυντής του ουκρανικού Συνδέσμου Εμπόρων Σιτηρών UGA Σέρχι Ιβασένκο δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει την αναγκαία ισχύ για να ενεργήσει ως εγγυητής.

Απευθυνόμενος σε online διάσκεψη του τομέα στο Κίεβο, δήλωσε ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες για την απομάκρυνση των ναρκών από τα ουκρανικά λιμάνια και ότι στην επιχείρηση εγγύησης της ασφάλειας των πλοίων και των φορτίων θα πρέπει να συμμετάσχουν τουρκικά και ρουμανικά πλοία.

«Η Τουρκία ως εγγυητής είναι ανεπαρκής δύναμη στην Μαύρη Θάλασσα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του φορτίου», δήλωσε ο Σέρχι Ιβασένκο.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η Ουκρανία έχει συζητήσει με την Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα της παροχής εγγυήσεων από το πολεμικό ναυτικό τρίτης χώρας για την ασφαλή διέλευση των φορτίων των ουκρανικών σιτηρών από την Μαύρη Θάλασσα.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)