Ο Μητσοτάκης στα δύο στενά: μπρος Ερντογάν και πίσω εκλογές…

0


 Πότε οι πρωθυπουργοί κάνουν πρόωρες εκλογές; Υπάρχει ένας κλασικός κανόνας, που δίνει απάντηση στο ερώτημα αυτό: Όταν έχουν τη, σχετική έστω, βεβαιότητα ότι θα τις κερδίσουν.

Αντίστοιχα, ο άλλος κανόνας λέει ότι εξαντλούν το χρονικό όριο της θητείας τους, όταν είναι βέβαιοι ότι θα χάσουν και... θα αποχαιρετήσουν την εξουσία. Σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν έχουν κανένα λόγο να χαρίσουν έστω μια μέρα στον αντίπαλό τους, ο οποίος φαίνεται ότι θα τους διαδεχθεί.

Σε ποια θέση βρίσκεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Μάλλον στην πρώτη. Αν και απόλυτη βεβαιότητα δεν υπάρχει, έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει εκλογές που θα γίνουν πριν από τον επερχόμενο χειμώνα παρά την άνοιξη του 2023.

Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης έχει εκτεθεί με τις επανειλημμένες και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Όμως, μπρος στο μεγάλο στόχο τι είναι η απώλεια της αξιοπιστίας; Μεγάλος στόχος είναι να κυβερνήσει και δεύτερη τετραετία, σπάζοντας τον «κανόνα» της τελευταίας δεκαετίας, που θέλει τους πρωθυπουργούς και τις κυβερνήσειςνα είναι «μιας χρήσεως».

Ήδη τα σημάδια ότι το φθινόπωρο θα είναι εκλογικό πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Και να ήθελε ο πρωθυπουργός να τηρήσει την υπόσχεσή του δεν θα τον αφήσουν οι «γύρω του». Και δεν εννοούμε τους υπουργούς και τους βουλευτές της ΝΔ, που δύσκολα θα αντέξουν προεκλογική περίοδο 12 μηνών.

Ο συνασπισμός συμφερόντων -επιχειρηματικών, μιντιακών και λοιπών- που τον υποστήριξε στις εκλογές του 2019 δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο η προοπτική της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της ΝΔ. Και αυτό μπορεί να συμβεί αν οι εκλογές γίνουν, όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, στο τέλος της τετραετίας παρά αν γίνουν το φθινόπωρο. Γι’ αυτό εσχάτως πληθαίνουν οι «παροτρύνσεις» προς τον κ. Μητσοτάκη να μην επιμείνει για εξάντληση της τετραετίας.

Παρά το άνετο προβάδισμα που του δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, πολλά δημοσιεύματα φιλικών του μέσων ενημέρωσης προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί παγίδα, καθώς ο προσεχής χειμώνας προμηνύεται εφιαλτικός, με τις τιμές της ενέργειας και των προϊόντων καθημερινής χρήσης στα σούπερ μάρκετ να είναι ασυγκράτητες. Με αυτό το σκεπτικό, θα ήταν «κουταμάρα»- όπως χαρακτηριστικά λένε κάποιοι στις ιδιαίτερες συζητήσεις τους- να ρισκάρει ο πρωθυπουργός «να αφήσει την ευκαιρία».

Όμως, παρά τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η επιλογή των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει την ευχέρεια να πάρει τώρα την απόφαση. Διότι υπάρχουν δύο αστάθμητοι παράγοντες. Ο πρώτος είναι εσωτερικός και έχει σχέση με το πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι. Αν, δηλαδή, θα έχουμε ή όχι καταστροφικές πυρκαγιές. Ο δεύτερος παράγοντας είναι περισσότερο αστάθμητος, καθώς έχει σχέση με τις διαθέσεις του Ερντογάν. Διότι αν τα τουρκικά αεροπλάνα και πλοία προκαλούν κάθε μέρα στο Αιγαίο, πολύ δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης θα τολμήσει να προκηρύξει εκλογές και η χώρα να μείνει έναν ή δύο μήνες με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Συμπέρασμα: η πολιτική λογική λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα συμφέρον να αφήσει τις εκλογές για το 2023, διότι ο χειμώνας μπορεί να είναι τόσο δύσκολος που να ανατρέψει τα σημερινά εκλογικά δεδομένα. Από την άλλη, μπορεί οι συνθήκες με την Τουρκία να μην του επιτρέψουν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για το φθινόπωρο. Και αυτό μοιραία θα εντείνει την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμά τους.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)