Μπρα ντε φερ με τον Ερντογάν...


 Να εμφανίσει εαυτόν από θύτη - θύμα κι από καταγγελλόμενο - καταγγέλλοντα πετώντας τον «μουτζούρη» στην Αθήνα υπό την επίκληση κατά το δοκούν των Διεθνών... Συνθηκών και αξιοποιώντας ως «σκηνή» για την προπαγάνδα του τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, φέρεται διατεθειμένος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα λάβει με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, στοιχεία και τη διεθνή νομιμότητα, την κατάλληλη απάντηση από τον πρωθυπουργό», σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, δείχνοντας σκληρό μπρα ντε φερ στ Μαδρίτη, εφόσον ο Τούρκος Πρόεδρος επιλέξει να αναμασήσει και ενώπιον των Συμμάχων τις έωλες αιτιάσεις του περί παράνομης στρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων αμφισβητώντας την κυριαρχία τους....

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη κι αναλυτές άλλωστε τυχόν επιβεβαίωση του πρωτοσέλιδου της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Σαμπάχ, περί καταγγελίας της Αθήνας στο ΝΑΤΟ για παραβίαση των Συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων, θα λειτουργήσει ως ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απορρίψει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ενώπιον του διεθνούς ακροατηρίου των υπόλοιπων 28 χωρών μελών της Συμμαχίας τις άνευ νομικής και λογικής υπόστασης αξιώσεις της Άγκυρας. Καταδεικνύοντας έτσι εμφατικά ποιος είναι ο πραγματικός υπαίτιος της «τορπίλης» στον ελληνοτουρκικό διάλογο και των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και απαντώντας κατ’ ουσίαν στην εύκολη ρητορική «βρείτε τα».

Θα τολμήσει «αυτογκόλ» στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν;

Μία τέτοια κίνηση εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν εκτιμάται ως «αυτογκόλ» που θ’ αναδείξει την ταύτιση της ρητορικής του με εκείνη του εισβολέα στην Ουκρανία Βλάντιμιρ Πούτιν και την προσπάθεια επανάχαραξης των συνόρων, ενώ ήδη θα βρίσκεται στη γωνία για το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας με στόχο τη διεύρυνση της Συμμαχίας. Κι υπό αυτό το κλίμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρει περισσότερα ευήκοα ώτα όταν επαναλάβει τη θέση της Αθήνας ότι η ηγεμονική συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου και το μέγεθος του αναθεωρητισμού της τουρκικής ηγεσίας δεν συνιστά διμερές θέμα, αλλά δομικό κίνδυνο για την περιφερειακή ειρήνη σε μια συγκυρία που το τελευταίο που χρειάζεται είναι μια ακόμα εστία έντασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα έχει φροντίσει να καταστήσει εταίρους και συμμάχους κοινωνούς του προκλητικού χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει δημοσιοποιήσει 16 χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού, με τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Άγκυρας από το 1972 μέχρι σήμερα με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα, ως προς τη ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, η Ελλάδα έχει απαντήσει πολλάκις δια της μόνιμης αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ. Επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη Συνθήκη του Μοντρέ το 1936 που αντικατέστησε τον όρο απαγόρευσης της στρατιωτικοποίησης Λήμνου και Σαμοθράκης στη Συνθήκη της Λωζάννης (1923), την παραίτηση της Τουρκίας το1923 από την κυριαρχία όλων των νησιών πέραν των 3 μιλίων από τις μικρασιατικές ακτές (με εξαίρεση Ίμβρο, Τένεδο, Λαγούσες Νήσους), το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη των Παρισίων (1947) σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχώρησε την κυριαρχία κυριαρχία στα νησιά των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, αλλά και το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ περί νόμιμης άμυνας όταν η Άγκυρα έχει απέναντι τη στρατιά του Αιγαίου και σε ισχύ το casus belli αν η χώρα μας ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο...

Ναντίν Χαρδαλιά

reader.gr