Γιατί ο Μητσοτάκης θα ρίξει στην Κουμουνδούρου την ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές...

 Στην εκτίμηση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει εκλογές όχι επειδή τις θέλει, αλλά γιατί σύρεται στις κάλπες από την ίδια την κοινωνία προχωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην... αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν πως βρισκόμαστε ενώπιοι ενωπίοις με έναν πληθωρισμό που έχει κάνει ανυπόφορη την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης η ακρίβεια θα σαρώσει και το χειμώνα που έρχεται.

«Τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα είναι αυτά που πρώτα πλήττονται. Οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, για δεύτερη φορά μετά την πανδημία, δεν βγαίνουν. Και πώς να βγουν; Ο πληθωρισμός, κυρίως λόγω ενέργειας και καυσίμων, βρίσκεται ήδη στο 11,3% για το Μάιο, η βενζίνη στα δυόμισι ευρώ, το καλάθι της νοικοκυράς 40% αυξημένο, η τιμή του ρεύματος σε αβίωτα επίπεδα κι όλα αυτά θα αυξηθούν έτι περαιτέρω. Το σύνολο των ποιοτικών στοιχείων που αποτυπώνονται στις έρευνες γνώμης δείχνουν δυσαρέσκεια ως προς την κυβερνητική πολιτική που ξεπερνά ακόμα και το 70%», παρατηρούν στην Κουμουνδούρου.

Επιπλέον, σημειώνουν πως μια σειρά από δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βιώνει «ακρίβεια Μητσοτάκη»: «Οι πολιτικές του πρωθυπουργού (βίαιη απολιγνιτοποίηση, ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, άρνηση μείωσης ΕΦΚ, κοροϊδία με υπερκέρδη) όχι μόνο δεν περιορίζουν, αλλά πολλαπλασιάζουν τα αρνητικά αποτελέσματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Ταυτοχρόνως, στο σύνολο των επιλογών του σε εκπαίδευση, εργασία, κοινωνική πολιτική, χρηματοπιστωτικό σύστημα, οικονομία κι ανάπτυξη είναι φανερό ότι έχουμε μια κυβέρνηση που εργάζεται για τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών την ώρα που λεηλατεί την κοινωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, σχολιάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ πως οι εκλογές θα δώσουν τη διέξοδο και την εναλλακτική της πολιτικής αλλαγής, αν και για τους ίδιους δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Ωστόσο, πάντοτε κατά τις ίδιες πηγές, διαπιστώνει ημέρα με την ημέρα, ότι κάτι τέτοιο θα τον
οδηγούσε σε μια ακόμα πιο βαριά ήττα που θα είναι αδύνατο ύστερα από αυτή να ελέγξει το κόμμα του: «Οι πολίτες είναι εκείνοι που του δείχνουν την έξοδο και δεν πρόκειται για δική του επιλογή. Το σίγουρο είναι ότι για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών θα ρίξει την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάνει πάντα. Κυβερνά τρία χρόνια, έχει καταστρέψει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις κι όταν θα έρθει εκείνη η ώρα θα πει πως πάει σε εκλογές για να απαλλαγεί η χώρα από την τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη το έκανε αυτό την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του. Ωστόσο, μια κοινωνία που ασφυκτιά εξαιτίας του δεν τον ακούει πια», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές...

Γιάννης Συμεωνίδης

cnn.gr