Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Αντιφατικός για τα εθνικά, προεκλογικός για τα εσωτερικά...

 
Πολλαπλά και εν πολλοίς αντικρουόμενα μηνύματα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική...τηλεόραση. Από τη μία επανέλαβε την έκκλησή του προς τα κόμματα για «εθνική συσπείρωση» και «σταθερότητα» απέναντι στην τουρκική απειλή, η οποία μονοπώλησε το πρώτο μέρος της συνέντευξης, απορρίπτοντας επίμονα για μία ακόμα φορά τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Από την άλλη, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό παράθυρο πρόωρων εκλογών, βάζοντας μάλιστα μετ’ επιτάσεως ξανά τον πήχυ για τη Νέα Δημοκρατία στην αυτοδυναμία, τονίζοντας παράλληλα τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μία παρατεταμένη ακυβερνησία....

Ελληνοτουρκικά και έμμεσες απαντήσεις στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσμα για «εθνική συσπείρωση» στα εθνικά ζητήματα με αντιφατικά μηνύματα, υπεράσπιση της εμπλοκής της χώρας και της αποστολής όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία, ωραιοποίηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, αυτοθαυμασμός για τις παρεμβάσεις στο κόστος της ενέργειας με γενικόλογες υποσχέσεις για αντίστοιχες παρεμβάσεις στη βενζίνη, και εκτεταμένη συζήτηση για πρόωρες εκλογές παρά την επιμονή πως «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ήταν τα κύρια μηνύματα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, την πρώτη στην ελληνική τηλεόραση μετά από τρεις μήνες. Χρησιμοποιώντας τα εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης ως σκηνικό της συνέντευξής του, περιορίστηκε σε απλές αναφορές στα κλεμμένα ελγίνεια μάρμαρα μιλώντας για «επανένωση» αντί «επιστροφή» των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε εκτενώς για τα ελληνοτουρκικά και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, καθησυχάζοντας πως αυτή παραμένει σε επίπεδο ρητορικής και εκφράζοντας την ελπίδα «να μη φτάσουμε στο σημείο που ήμασταν το καλοκαίρι του 2020 με ένταση στο πεδίο». Σε κάθε περίπτωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης καθησύχασε ακόμα και για ενδεχόμενο αύξησης της έντασης στο πεδίο, υποστηρίζοντας «η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέστρεψε στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις κατηγορίες, επιβεβαιώνοντας πως στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία, την οποία κατά τον έλληνα πρωθυπουργό αθέτησε πρώτος ο τούρκος πρόεδρος, όταν μετά τη συνάντησή τους αυξήθηκαν οι υπερπτήσεις επάνω από το Ανατολικό Αιγαίο. «Κατά συνέπεια, επιτρέψτε μου να πω, ότι η Τουρκία ήταν αυτή η οποία, εντός εισαγωγικών, “έκανε το πρώτο βήμα” πρόκλησης και έντασης ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ερώτηση για την «εθνική συσπείρωση» που ζήτησε προ ημερών, ο πρωθυπουργός αφενός απάντησε πως θεωρεί ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στην «εθνική στρατηγική», δεν παρέλειψε όμως να… αντιπολιτευτεί την αντιπολίτευση για την κριτική της στην αμυντική ελληνογαλλική συμφωνία και στη μη ψήφιση των πρόσθετων δαπανών για την Άμυνα, παρότι ο ίδιος υποστήριξε πως «δεν μπλέκω ποτέ τα εξωτερικά ζητήματα με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα» για να δικαιολογήσει την «ήρεμη αυτοπεποίθηση» που εμφανίζει απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές.

Μάλιστα, επέλεξε εμμέσως να απευθυνθεί και στους πολίτες που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση, λέγοντας πως «σε οποιαδήποτε δυσκολία θεωρώ δεδομένο ότι ο ελληνικός λαός είναι  πάντα συσπειρωμένος, στηρίζοντας την οποιαδήποτε ηγεσία διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις στα εθνικά θέματα». Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, ο ίδιος επανέλαβε πως δεν προτίθεται, ακόμα και σε αυτή τη συγκυρία, να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, επειδή «η δική μου εμπειρία τουλάχιστον δεν είναι θετική». Παρέπεμψε δε για τις όποιες ενημερώσεις στον υπουργό Εξωτερικών, ή ακόμα και τις δημόσιες συζητήσεις στη Βουλή.

Αντίστοιχα επέμεινε στη στάση του για την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτεταμένη αποστολή όπλων και στρατιωτικών υλικών, συνδέοντας τις αποφάσεις του με την ελληνοτουρκική κρίση και την πιθανότητα να βρεθεί η χώρα μας στη θέση της Ουκρανίας. Υποστήριξε μάλιστα πως μια διαφορετική επιλογή θα είχε ως αποτέλεσμα «αυτή τη στιγμή, την ώρα που έχουμε ανοιχτά ζητήματα και που αντιμετωπίζουμε αυτόν τον επεκτατισμό από τη γείτονα χώρα, να είμαστε εμείς οι μόνοι οι οποίοι θα πρέπει να εξηγούμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γιατί δεν στέλνουμε όπλα». Έφτασε στο σημείο να ψέξει τον Αλέξη Τσίπρα επειδή «όπλα έστειλε και η Ισπανία του σοσιαλιστή κυρίου Σάντσεθ, δεν είδα εκεί ο κύριος Τσίπρας να έχει κάποιο πρόβλημα με αυτό», ενώ επέμεινε πως πρόκειται για αποστολές όπλων που δεν θα κάνουν τη διαφορά στην αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας.

Ανοιχτό παράθυρο πρόωρων εκλογών

Μετά τα μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα και τις αντιφατικές του αναφορές εντός της χώρας για την κρισιμότητα της κατάστασης με την Τουρκία, αναμφίβολα το μέρος της συνέντευξης που περιστράφηκε γύρω από τις επερχόμενες εκλογές ήταν το δεύτερο σε έκταση στην ατζέντα της βραδιάς. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε μεν τις «δεσμεύσεις» του για εξάντληση της τετραετίας, όμως με δήλωσή του έβαλε ο ίδιος στο τραπέζι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την «καχυποψία» των αγορών απέναντι σε μία χώρα που οδεύει σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αφού ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως θα πάει σε κάθε περίπτωση σε δεύτερες εκλογές για να εξουδετερώσει την απλή αναλογική, ο πρωθυπουργός ζήτησε πως «να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές». Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο ίδιος αναγνωρίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ σε ερωτήσεις που δέχθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα, επέμεινε στη στροφή της Νέας Δημοκρατίας στον στόχο της αυτοδυναμίας, με κορώνες για το «πολυσυλλεκτικό» του κόμματος.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η ζέση του να ανοιχτεί προς τα κεντρώα κοινά, που όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν η Νέα Δημοκρατία ανήκει στη δεξιά ή στο κέντρο, έσπευσε να απαντήσει «”Στο Κέντρο”, για αυτό ήρθα και στην εκπομπή σας» παραπέμποντας στον ομώνυμο τίτλο της εκπομπής. Βέβαια αμέσως μετά και υπό τον φόβο των στελεχών και των οπαδών του κόμματός του συμπλήρωσε πως «η Νέα Δημοκρατία είναι κεντροδεξιό κόμμα. Και έχει αποδείξει ότι μπορεί ταυτόχρονα να ενσωματώνει προοδευτικές δυνάμεις, που θα ήταν πιο ταυτισμένες με αυτό το οποίο αποκαλούμε παραδοσιακό κεντρώο χώρο, με δυνάμεις οι οποίες έχουν ίσως πιο συντηρητικά χαρακτηριστικά. Και με αυτό τον τρόπο να διευρύνει την εκλογική της επιρροή».

«Όμως επιμένω ότι ο κρίσιμος πυρήνας των αναποφάσιστων συμπολιτών μας, που δεν έχουν ακόμα καταλήξει τι θα ψηφίσουν, βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό το οποίο αποκαλούμε μεσαίο ή κεντρώο χώρο από ό,τι στα άκρα του πολιτικού συστήματος» υπογράμμισε σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί στο κεντρώο ακροατήριο.

Με το βλέμμα στραμμένο στο κέντρο, σήκωσε το γάντι κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, που έχει δηλώσει πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει την ψήφο του για πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα, και απάντησε πως «ο κ. Ανδρουλάκης καλό ειναι να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που τον κάνουν να φαίνεται αλαζόνας. Πρωθυπουργό επιλέγει ο λαός, όχι ο κ. Ανδρουλάκης»...

documentonews.gr

Mηνάς Κωνσταντίνου

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.