Αλλάζει το αφήγημα “εξάντληση τετραετίας”...

0


 Η χώρα οδεύει ολοταχώς σε πρόωρες εκλογές εν μέσω καυτού προεκλογικού καλοκαιριού. Το σενάριο για κάλπες το φθινόπωρο κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στο κυβερνητικό... στρατόπεδο. Η εκλογολογία όχι μόνο μονοπωλεί το δημόσιο διάλογο αλλά τις τελευταίες ώρες έχει επεκταθεί και στις μετεκλογικές συνεργασίες των κομμάτων.

Στην Πειραιώς έχουν ήδη αρχίσει κι επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για να δικαιολογήσουν την αλλαγή της στάσης τους από την εξάντληση της τετραετίας στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μέχρι σήμερα πάντως κινούνται στην γραμμή του «ναι μεν θέλουμε εξάντληση της τετραετίας αλλά…».

Μέχρι στιγμής το αφήγημα της κυβέρνησης είναι πως πρόθεση του πρωθυπουργού παραμένει η εξάντληση της τετραετίας αλλά… η αξιωματική αντιπολίτευση με την τοξική στάση της αναγκάζει την κυβέρνηση να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Πρώτος έδωσε αυτό το στίγμα ο  Κυριάκος Μητσοτάκης όπου σε πρόσφατη συνέντευξη του υποστήριξε πως «θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας», αλλά συνέχισε λέγοντας πως δεν πρέπει να οξυνθεί η κατάσταση ώστε «να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης».

Χθες, ακολούθησε την ίδια τακτική και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης όπου απαντώντας στη φημολογία περί πρόωρων εκλογών δήλωσε ότι «υπάρχουν, πολύ περισσότεροι λόγοι να μη γίνουν πρόωρες εκλογές» αλλά είναι προνόμιο του πρωθυπουργού να αποφασίσει πότε θα γίνουν εκλογές.

«Κατά το Σύνταγμα  εκείνος που αποφασίζει, για πρόωρες εκλογές είναι ο πρωθυπουργός, εφ’ όσον υπάρχει ένας λόγος εθνικού συμφέροντος”, σημείωσε και πρόσθεσε: «εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Η κυβέρνηση δεν έχει αποδοθεί σε ένα προεκλογικό αγώνα, δεν υφίσταται αυτό, σας διαβεβαιώ».

«Υπάρχουν λόγοι να πάμε σε εκλογές, για παράδειγμα να υπάρχει μια καθαρή θητεία μπροστά μας. Υπάρχουν και πολύ περισσότεροι να μη γίνουν εκλογές. Διότι σήμερα έχουμε μια πολύ σταθερή κυβέρνηση, που έχει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού».

Υψηλόβαθμο γαλάζιο κοινοβουλευτικό στέλεχος υποστήριζε την άποψη πως «σε περίπου δεκαπέντε ημέρες ολοκληρώνουμε την τριετία κι αισίως μπαίνουμε στο τέταρτο έτος διακυβέρνησης. Η προκήρυξη εθνικών εκλογών σε τρία χρόνια και μια ημέρα δεν είναι πρόωρες».

Εν κατακλείδι, παρά το γεγονός ότι η απόφαση για πρόωρες εκλογές δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα, καθώς υπάρχουν μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να ανατρέψουν όλα τα δεδομένα, εντούτοις στα υπουργικά και τα βουλευτικά γραφεία αρχίζουν να κυκλοφορούν ημερομηνίες. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν το σενάριο πως ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και οι κάλπες θα στηθούν στις 18 ή 25 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις 2 Οκτωβρίου.

«Ό,τι ήταν να ειπωθεί για τον χρόνο των εκλογών, έχει ειπωθεί σε όλους τους τόνους και από τα πιο επίσημα χείλη και δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω σε αυτό. Αντιλαμβάνομαι ότι, όταν μια κυβέρνηση είναι στο τρίτο έτος της θητείας της, η συζήτηση πυκνώνει, έτσι κι αλλιώς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου...

Αννα Καραβοκύρη

libre.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)