Κίνα σε ΗΠΑ: Τα στενά της Ταϊβάν δεν είναι διεθνή ύδατα


 Κινέζοι στρατιωτικοί τους τελευταίους μήνες, κατά τη διάρκεια συναντήσεων με ομολόγους των ΗΠΑ, υποστήριξαν επανειλημμένα ότι τα στενά της Ταϊβάν δεν είναι διεθνή ύδατα, αναφέρει πρόσωπο με γνώση της κατάστασης, προκαλώντας ανησυχία στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Bloomebrg, η δήλωση που αμφισβητεί την άποψη των ΗΠΑ για το διεθνές δίκαιο, έχει παραδοθεί στην αμερικανική κυβέρνηση από Κινέζους αξιωματούχους σε πολλές περιπτώσεις και σε πολλά επίπεδα, είπε το ίδιο πρόσωπο...

Οι ΗΠΑ και οι βασικοί τους σύμμαχοι αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος του στενού αποτελεί διεθνή ύδατα και στέλνουν τακτικά πλοία του πολεμικού ναυτικού τους μέσω της του διαύλου ως μέρος των ασκήσεων στο πλαίσιο της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Η Κίνα έχει από καιρό ισχυριστεί ότι τα στενά της Ταϊβάν είναι μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της και θεωρεί ότι υπάρχουν όρια στις δραστηριότητες ξένων στρατιωτικών σκαφών σε αυτά τα ύδατα. Ενώ η Κίνα διαμαρτύρεται τακτικά για τις αμερικανικές στρατιωτικές κινήσεις στα στενά της Ταϊβάν, το νομικό καθεστώς των υδάτων δεν αποτελούσε προηγουμένως θέμα συζήτησης σε συναντήσεις Κινέζων με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Δεν είναι σαφές εάν οι πρόσφατοι ισχυρισμοί δείχνουν ότι η Κίνα θα λάβει περισσότερα μέτρα για να αντιμετωπίσει τα πλοία του πολεμικού ναυτικού που εισέρχονται στο στενό της Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν επίσης επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, για να αμφισβητήσουν τις κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις γύρω από αμφισβητούμενες περιοχές.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό της είδησης. Ομοίως έπραξε και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σε σχετικό αίτημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.