Εκλογές, ο κύβος ερρίφθη...


 Γιάννης Τριάντης

Σε πείσμα τη κοινοτοπίας ότι οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται αλλά προκηρύσσονται, όλα μαρτυρούν για εκλογική αναμέτρηση το Φθινόπωρο. Κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο. Ποια όλα;

Πρώτον, η ρωγμή στις συνεχείς διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα εξαντληθεί η τετραετία: «Πάντα συντρέχουν λόγοι για... πρόωρες εκλογές και πολύ περισσότεροι για εκλογές στο τέλος της τετραετίας» (συνέντευξη στην εκπομπή «Στο κέντρο»/ΕΡΤ).

Δεύτερον, η περίτεχνη διατύπωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Η αναφορά του κατ΄ ουσίαν αφήνει ανοιχτή την επίσπευση των εκλογών λόγω…τοξικότητας της πολιτικής αντιπαράθεσης:

«Όταν ακούς κάθε μέρα ότι θα γίνουν εκλογές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο ότι πράγματι θα πάμε σε εκλογές και θα έχουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Εκείνο το οποίο δεν αντέχει ο τόπος είναι να πάμε σε μια προεκλογική περίοδο ενός έτους, γιατί οι όροι με τους οποίους διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση είναι τοξικοί»(Ρ/Σ Σκάι).

Τρίτον, η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ έως τα τέλη του ΄22. Αφορά τον καφέ, τα αλκοολούχα ποτά στην εστίαση, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού, καθώς και τα εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στον κινηματογράφο και στους αθλητικούς αγώνες.

Τέταρτον, η νέα ρύθμιση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα. Ρύθμιση που θα ισχύσει από τις αρχές Ιουλίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Τουτέστιν: να κάνει τα μπάνια του ο λαός κάπως ανακουφισμένος από τη ρύθμιση, να επιστρέψει και με κεκτημένη ταχύτητα να ψηφίσει στην πρώτη κάλπη.

Πέμπτον, η συνεχιζόμενη υπεροχή της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις. Υπάρχει κυβερνητική φθορά, αλλά η απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει το σημειωτόν, είναι σημαντική.

Όμως, εν συνόλω οι εξελίξεις(πιθανή συνέχιση του πολέμου, επιδείνωση της διεθνούς οικονομίας, συνεχής άνοδος του πληθωρισμού, έξαρση του covid κ.α.) προϊδεάζουν για πολύ δύσκολο χειμώνα και για προβληματικό νέο έτος.

Επομένως, δεν είναι βέβαιον ότι θα συνεχιστεί η δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ. Όπερ σημαίνει ότι υπο αρνητικές συνθήκες θα πάει ασθμαίνουσα στις εκλογές, αν επιλέξει να διενεργηθούν το 2023.

Έκτον, αν δεν συμβεί κάτι απευκταίο το καλοκαίρι (επεισόδιο με Τουρκία, πυρκαγιές κ.α.), ο Τουρισμός που πάει καλά μέχρι στιγμής, θα συνδράμει στη δημιουργία θετικού κλίματος στην οικονομία, έστω πρόσκαιρα και σε επίπεδο προπαγάνδας.

Μια στάση εδώ: αν, ό μη γένοιτο, επισυμβεί κάτι δυσάρεστο στα ελληνοτουρκικά (π.χ. απόπειρα κατάληψης βραχονησίδας α λα Ιμια κλπ), ενδεχομένως να μην υπάρξουν επιπτώσεις για τη χώρα και την κυβέρνηση, αν η αντίδρασή μας είναι κεραυνοβόλα και στιβαρή, και αν ταυτόχρονα εκδηλωθεί άμεση πυροσβεστική παρέμβαση από ΗΠΑ, Γαλλία και ΕΕ.

Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη σε υψηλό βαθμό. Εν εναντία περιπτώσει-με επιπτώσεις για τη χώρα μας- οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και η πτώση της κυβέρνησης βέβαιη. Ειτε αμέσως είτε όταν, διενεργηθούν εκλογές.

Υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις για επίσπευση των εκλογών(χρίσμα σε υποψήφιους βουλευτές, περιοδείες κλπ), καθώς επίσης και πιθανά νέα μέτρα για ανακούφιση κοινωνικών στρωμάτων που χειμάζονται.

Κατά τούτο, σχεδόν τίποτε δεν συνηγορεί υπέρ της προκήρυξης εκλογών στον τέλος της τετραετίας. Εντάξει, ποτέ δεν ξέρεις κλπ κλπ. Εκείνο που φαίνεται πλέον ή βέβαιον με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι ότι το πρώτο κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Και όπως έχει ισχυριστεί προ πολλού η στήλη, ουδόλως αποκλείεται να διενεργηθούν τρείς εκλογικές αναμετρήσεις…

news247.gr