«Η Ευρώπη πληρώνει το κόστος της πολιτικής των ΗΠΑ»!


 O πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Σιάο Τζουντσένγκ ανοίγει τα χαρτιά του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και μιλάει για το Ουκρανικό και τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα

Εγκάρδιος, ευγενής και με εμφανώς συγκροτημένη σκέψη όταν έρχεται η ώρα να μιλήσει για τις στρατηγικές προτεραιότητες της πατρίδας του, ο νέος πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Σιάο Τζουντσέγκ είναι ένας μάχιμος διπλωμάτης πρώτης γραμμής.

Συνέντευξη στον

Γιώργο Χαρβαλιά

Για αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή του συνέντευξη στην «κυριακάτικη δημοκρατία», μέσα από την οποία προβάλλει τις θέσεις του Πεκίνου για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή επικαιρότητα: το Ουκρανικό, τη συνέχιση των εχθροπραξιών και την επικείμενη επισιτιστική κρίση.

Ο κ. Τζουντσέγκ επικρίνει ανοιχτά την αμερικανική πολιτική υποδαύλισης της ουκρανικής αδιαλλαξίας, λέγοντας ότι η «τυφλή εφαρμογή ακραίων μονομερών κυρώσεων οδηγεί μια παγκόσμια δύναμη σε αδιέξοδο, υποχρεώνοντας ταυτόχρονα τους Ευρωπαίους να επωμιστούν το κόστος». Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι η Κίνα «δεν έχει γεωπολιτικές διαφορές και αντιθέσεις με την Ευρώπη». Το πρόβλημα είναι με τις ΗΠΑ, που παροτρύνουν το ΝΑΤΟ να παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών.

Ο Κινέζος διπλωμάτης εκφράζει την ανησυχία του για το ξέσπασμα παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, τοποθετείται εμμέσως υπέρ της ταχείας λήξης των πολεμικών επιχειρήσεων μέσω διαλόγου και συμβιβασμών, ενώ σε ό,τι αφορά την άλλη «πληγή» των ημερών, την πανδημία, δίνει τη δική του εξήγηση για την κινεζική πολιτική «μηδενικής ανοχής». Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Αθήνας – Πεκίνου, ο κ. Τζουντσέγκ προσπερνά τους ολοένα αυξανόμενους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες εις βάρος των κινεζικών επενδύσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πύλη της Κίνας στην Ευρώπη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ελληνοτουρκική διένεξη και τις αυξανόμενες απειλές εκ μέρους της Αγκυρας, ο πρέσβης της Κίνας -που, ας σημειωθεί, έχει υπηρετήσει και στην Αγκυρα- υιοθετεί ιδιαίτερα προσεκτικές διατυπώσεις ίσων αποστάσεων, σχεδόν ταυτόσημες με εκείνες των ΗΠΑ, συνιστώντας διάλογο μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών. Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς απαντά ο κ. Τζουντσέγκ στις ερωτήσεις της «δημοκρατίας»:

Φέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας. Αναμφίβολα οι δύο λαοί μας, που προέρχονται από αρχαίους πολιτισμούς, διακατέχονται από αισθήματα αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού. Πώς κρίνετε, όμως, το επίπεδο των διμερών οικονομικών σχέσεων; Μπορεί να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση υπό το βάρος όλων των περιορισμών που επιβάλλει η συμμετοχή της Ελλάδας σε συλλογικούς θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση;

https://www.newsbreak.gr/synenteyxeis/343723/i-eyropi-plironei-to-kostos-tis-politikis-ton-ipa/