Πρόταση μομφής: Το πρώτο «χτύπημα» στον Μακρόν από την αντιπολίτευση

0

 
Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, στις 5 Ιουλίου, στη νέα Εθνοσυνέλευση, ετοιμάζεται να καταθέσει, σύμφωνα με το lefigaro, η αριστερή πολιτική συμμαχία «Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση» (NUPES), υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος συνενώνει το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς και των Οικολόγων στη Γαλλία, καθώς και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα...

Η NUPES αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας στις βουλευτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή, με τη διεξαγωγή του β' γύρου.

Το κεντρώο πολιτικό μπλοκ «Μαζί» (Ensemble), που στηρίζει πολιτικά την κυβέρνηση της κ. Μπορν και την πολιτική ατζέντα του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεν θα διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα σύνθεση του σώματος, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει τη Γαλλία σε μια περίοδο κυβερνητικής και ευρύτερα πολιτικής αστάθειας.

Η παράταξη Ensemble εξασφάλισε 245 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο σώμα, σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, όπως αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συμμαχία NUPES υπό τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφάλισε 131 έδρες και είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα καταλάβει 89 έδρες, σχεδόν δεκαπενταπλάσιες απ’ ό,τι στην απερχόμενη κάτω Βουλή, ενώ η παραδοσιακή δεξιά – οι Ρεπουμπλικάνοι – κέρδισαν 61.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)