Φρένο Μαξίμου στην εκλογολογία...

0

 
Τρία κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν χθες να βάλουν φρένο στην εκλογολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες και η οποία προκαλεί μια σειρά από πιθανά προβλήματα...

Κατ’ αρχάς η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως για να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει την απόφαση για εκλογές, «υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι», τις οποίες και παρέθεσε. Η πρώτη παράμετρος, η οποία είναι ανασταλτική για να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, είναι τα ελληνοτουρκικά.... «Δεν μπορεί να αφήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης την Ελλάδα ακυβέρνητη δύο μήνες εάν υπάρχει ένταση με την Τουρκία», τόνισε, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως «φρόντισε» με την απλή αναλογική «να έχουμε μια βέβαιη αστάθεια για δύο μήνες». Για την κ. Μπακογιάννη, για μια χώρα σαν την Ελλάδα η βέβαιη αστάθεια «με έναν πόλεμο στην Ουκρανία, με την ενεργειακή κρίση, με τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση που παλεύουμε να ληφθούν και με μια Τουρκία ανεξέλεγκτη αυτή τη στιγμή» είναι κάτι που δεν μπορεί να το σηκώσει, συνεπώς ο κ. Μητσοτάκης «δεν θα πάρει εύκολα την απόφαση», καθώς έχει πλήρη συναίσθηση των ευθυνών του για τη χώρα.

Ενας αντίθετος λόγος, για να γίνουν πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, είναι η τοξικότητα που μπορεί να αναπτύξει η αντιπολίτευση. «Οταν φθάνει αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας να ζητάει τρεις μήνες πριν από τις εκλογές –αφού ο ίδιος λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο– αλλαγή και υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, χτίζει το αφήγημα της νοθείας των εκλογών, α λα Τραμπ». Για την πρώην ΥΠΕΞ, τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωμ. αντιπολίτευσης είναι απολύτως τοξικά.

Παρόμοια επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά». «Υπάρχουν λόγοι να πάμε σε εκλογές, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι να μη γίνουν εκλογές, καθώς υπάρχει μια σταθερή και συμπαγής κυβέρνηση», είπε, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τα περί «αλαζονείας» και σημειώνοντας πως οι πολιτικοί σχηματισμοί λειτουργούν κατά τρόπον ώστε να διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού.

Σφοδρή αντίδραση
Την ίδια ώρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά για τα σενάρια εκλογών, είπε πως ό,τι ήταν να ειπωθεί για το θέμα έχει ειπωθεί, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το μεταρρυθμιστικό έργο της. Πιο ενδιαφέρουσα πάντως ήταν η σκληρή απάντηση που έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε περί υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών. «Θέλω να εκφράσω την αποδοκιμασία της κυβέρνησης στην κλιμακούμενη προσπάθεια του κ. Τσίπρα για το αίτημά του να οριστεί υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών», ανέφερε και πρόσθεσε πως «πρόκειται για ανήκουστο και εκτός κάθε τάξης, πολιτικής και συνταγματικής, αίτημα, το οποίο προσβάλλει βαθύτατα τη λαϊκή βούληση». Επίσης ο κ. Οικονόμου, σχολιάζοντας τα σενάρια περί τρίτων εκλογών, άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών «και η άποψη των πολιτών θα διαμορφώσουν και τις εξελίξεις τότε». Νωρίτερα, πάντως, η κ. Μπακογιάννη απέκλειε το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών, επισημαίνοντας πως αν δεν προκύψει κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές, τότε «ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αναζητήσει τις όποιες δυνατές συνεργασίες ώστε να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση»...

Σταύρος Παπαντωνίου

Η Καθημερινή

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)