Επικοινωνιακά παιχνίδια με τις ασύμμετρες απειλές...

 
Κάνε την κρίση ευκαιρία. Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης - και την εφαρμόζει όπου και όπως μπορεί, με ένα και μοναδικό κριτήριο. Να εμφανίζεται επιτυχημένη, κυρίως στους τομείς που... τα έχει κάνει θάλασσα, αλλά και να εμφανίζει όλους όσοι δεν έχουν θαμπωθεί από τις επιδόσεις της και τις επιλογές της ως περίπου προδότες της πατρίδας. Ειδικά όταν η κρίση είναι πραγματική - όπως αυτή με τη νέα κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία ή αυτή με το Ιράν. 

Κάποια στελέχη της κυβέρνησης κάνουν την κρίση ευκαιρία με κομψότητα, κάποια πάλι τόσο άγαρμπα ώστε προς στιγμήν να αναγκάζονται να διαψεύσουν τους εαυτούς τους. Προς στιγμήν. Διότι, «λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει», που έλεγε και ο πατέρας της σύγχρονης προπαγάνδας. Έτσι, αφού οι… πηγές του υπουργείου Άμυνας διέψευσαν τη δική τους διαρροή, ότι τους προβληματίζει πως το καλοκαίρι «μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση», εμφανίστηκε χθες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο υπουργός Εσωτερικών για να επιβεβαιώσει εμμέσως τη διάψευση του Άμυνας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ασύμμετρη και υβριδική απειλή.... Μάλιστα, η άποψη του υπουργού είναι πως ασύμμετρη και υβριδική απειλή είναι το ίδιο. Κι αφήνει να εννοηθεί, όπως και ο συνάδελφός του στο Άμυνας, που διαψεύστηκε και εν μέρει διασύρθηκε από τους δικούς του, πως για ό,τι πάει στραβά στη βάρδια του φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα φταίνε οι Τούρκοι, ενδεχομένως και οι Ρώσοι.

Προφανώς, η κυβέρνηση δεν αισθάνεται και τόσο έτοιμη να αντιμετωπίσει τις φωτιές - κι είναι αποφασισμένη να ρίξει εκ των προτέρων την ευθύνη για κάθε αποτυχία της σε πράκτορες του εχθρού. Επίσης, αναπολεί με νοσταλγία τη δημοτικότητά της μετά το περιβόητο «έπος του Έβρου», στις αρχές του 2020, και είναι αποφασισμένη να εργαλειοποιήσει, με τη σειρά της, την όποια εργαλειοποίηση των άμοιρων προσφύγων από την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος πήγε το Σαββατοκύριακο στον Έβρο, αγκαλιά με τις κάμερες, για να συζητήσει, όπως είπε, με τους αστυνομικούς και τον στρατό πώς θα αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο υβριδικών απειλών.

Η επίμονη πραγματικότητα

Το πρόβλημα είναι ότι, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει στο εσωτερικό ευκαιρία την κρίση με την Τουρκία, όσο κι αν θεωρεί πως οι πολίτες θα συσπειρωθούν πίσω από τον «ηγέτη» απέναντι στον «σουλτάνο», όπως είναι οι λέξεις που αρέσκεται να χρησιμοποιεί η κυβερνητική προπαγάνδα, και θα ξεχάσουν τις χαμηλές επιδόσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαχείριση της καθημερινότητας, η κρίση είναι πραγματική. Προφανώς, προτεραιότητα της κυβέρνησης Ερντογάν δεν είναι η Ελλάδα, έχει πολύ πιο καυτά θέματα στην εξωτερική του πολιτική να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, τώρα, που ξαναμοιράζεται η τράπουλα πάνω στα ματωμένα χώματα της Ουκρανίας, ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται να αποτολμά περισσότερη ένταση, περισσότερο γκριζάρισμα στο Αιγαίο. Ακολουθεί κι αυτός την παράδοση «λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει», εν προκειμένω της τουρκικής διπλωματίας. Κι αφήνει τον υπουργό του των Εξωτερικών να επαναφέρει συνεχώς το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου. 

Αμφισβητούν την κυριαρχία 

Χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, «θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους» - και κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για ασυνεπή στάση στις προσπάθειες διαλόγου: «Οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι δεν θα έχουν ικανοποιημένο το ακροατήριό τους αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα», είπε. 

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί δεν επιτίθενται στην Τουρκία. Αντιθέτως, ένα μεγάλο μέρος της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχεδιάζεται (;) ως γραμμή άμυνας στην Τουρκία. Οκτώ μήνες ξόδεψε το υπουργείο Εξωτερικών για να απαντήσει στην τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ για τα νησιά, ώστε να μπορέσει χθες ο Νίκος Δένδιας να δηλώσει από το Σεράγεβο πως η κίνηση αυτή προκάλεσε «εκνευρισμό» στην Τουρκία.

Περί δυσπιστίας 

Ο Δένδιας βλέπει να προκύπτουν έως και παράπλευρες ωφέλειες από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε ότι η Τουρκία μάς απειλεί», είπε. 

Κρίνοντας, ωστόσο, από τις χλιαρές έως ανύπαρκτες αντιδράσεις της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας κ.λπ. στη «διεθνοποίηση» των τουρκικών προκλήσεων διά στόματος του πρωθυπουργού «σε όλα τα φόρα», ο Δένδιας πέφτει έξω. Οι δύσπιστοι παραμένουν δύσπιστοι. Και η αντιπολίτευση έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την «απουσία συγκροτημένης και αποτελεσματικής διπλωματικής στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης» απέναντι στην «απαράδεκτη και απόλυτα καταδικαστέα» αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Επικίνδυνη διαχείριση 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι οι ισχυροί σύμμαχοι - που θα μας στήριζαν επειδή η κυβέρνηση τους τα έδωσε όλα- είναι «εκκωφαντικά σιωπούντες και απόντες» και υποστηρίζει ότι «η ανάγκη για μια συγκροτημένη διπλωματική στρατηγική, στήριξης των ελληνικών θέσεων και διεθνούς πίεσης της Τουρκίας για επιστροφή στον διάλογο, είναι ακόμα μεγαλύτερη». Προειδοποιεί δε την κυβέρνηση ότι η προσπάθεια επικοινωνιακής και μικροκομματικής διαχείρισης της έντασης με την Τουρκία, με το βλέμμα στην ελληνική κοινή γνώμη, είναι πολύ επικίνδυνη. Οι πιθανότητες να εισακουστεί δεν είναι πολλές…

Kάκη Μπαλή

Η ΑΥΓΗ