Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Τα μέρη με τα καθαρότερα νερά για μπάνιο στην Ευρώπη...

 
«Έκπληξη» η πρώτη χώρα, η θέση της Ελλάδας...

Η ποιότητα των υδάτων της Ευρώπης έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 85% των τοποθεσιών για μπάνιο θεωρούνται ως «εξαιρετικές».

Η...

μελέτη περιελάμβανε 22.000 τοποθεσίες για μπάνιο στα παράλια αλλά και την ενδοχώρα των μελών της ΕΕ, της Αλβανίας και της Ελβετίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας αποχωρήσει από την Ένωση, απουσίαζε από την έκθεση για πρώτη φορά.

Στην πρώτη θέση η Αυστρία, τρίτη η Ελλάδα

Η Αυστρία, γνωστή για τις πολλές και όμορφες λίμνες της, συμπεριλαμβανομένων των αλπικών νερών της Achensee στο Τιρόλο και της Weissensee στην Καρινθία, βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με το 97,7% των νερών της να χαρακτηρίζονται άριστα.

Ακριβώς πίσω από αυτό στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα βρίσκονται τέσσερις μεσογειακές χώρες: η Μάλτα, η Ελλάδα, η Κροατία και η Κύπρος. Η Δανία και η Γερμανία είναι οι επόμενες στη λίστα χώρες στις οποίες περισσότερες από 9 στις 10 τοποθεσίες πήραν τον καλύτερο βαθμό.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στη 10η θέση με 88,5%, ενώ η Ιταλία (87,9%) και η Ισπανία (87,4%) βρίσκονται στη 12η και 13η θέση, αντίστοιχα. H Γαλλία, βρίσκεται πιο κάτω στην κατάταξη, με 75,7%, ενώ η Πολωνία κατατάσσεται στη χαμηλότερη θέση με μόλις 44,5% -σε αρκετή απόσταση πίσω από τη Σλοβακία με 50% και την Ουγγαρία με 60,2%.

Η αξιολόγηση καταρτίστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι τοπικές και εθνικές αρχές έλαβαν δείγματα νερού κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου και τα ανέλυσαν για τους τύπους βακτηρίων που υποδηλώνουν ρύπανση από λύματα και κτηνοτροφία. Στη συνέχεια, τα νερά κρίθηκαν ως «άριστα», «καλά», «επαρκή» ή «κακά», σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η λίστα με τα καθαρότερα νερά για μπάνιο: 

Αυστρία (97,7%)

Μάλτα (96,6%)

Ελλάδα (95,8%)

Κροατία (95,7%)

Κύπρος (93,3%)

Δανία (91,9%)

Γερμανία (90,4%)

Βουλγαρία (89,8%)

Λιθουανία (89,2%)

Πορτογαλία (88,5%)

Με πληροφορίες από CNN

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.