Bitcoin: Επόμενη στάση τα 10.000 δολάρια;

0

 
Το Bitcoin υποχώρησε περισσότερο από 13% το Σάββατο, κατρακυλώντας κάτω από το επίπεδο των 20.000 δολαρίων που αποτελούσε γραμμή άμυνας, στο πιο αδύναμο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

Σύμφωνα με το Reuters, οι απώλειες τροφοδοτούνται από τις ανησυχίες των επενδυτών για αυξανόμενα προβλήματα στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και τη γενική αποχώρηση τους από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Ο τομέας των ψηφιακών νομισμάτων έχει χτυπηθεί αυτή την εβδομάδα αφού η εταιρεία δανεισμού κρυπτονομισμάτων Celsius, πάγωσε τις αναλήψεις και τις μεταφορές μεταξύ λογαριασμών, ενώ οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων άρχισαν να απολύουν υπαλλήλους. Υπήρχαν επίσης αναφορές ότι ένα hedge fund κρυπτονομισμάτων είχε πρόβλημα.

Οι εξελίξεις συνέπεσαν με τη διολίσθηση των μετοχών, καθώς οι αμερικανικές μετοχές υπέστησαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία πτώση τους εδώ και δύο χρόνια λόγω των φόβων για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων και την αυξανόμενη πιθανότητα ύφεσης.

Ο επιταχυνόμενος ρυθμός και το βάθος των απωλειών του Βitcoin σε συνδυασμό με την κατάρρευση των μετοχών, θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την υποστήριξη μεγάλης μερίδας των επενδυτών προς το κρυπτονόμισμα.

Ενώ ορισμένα ιδρύματα αγόρασαν Βitcoin ελπίζοντας ότι θα αντιστάθμιζε τις απώλειες από μετοχές και ομόλογα, «δεν έχει αποδείξει ότι είναι περιουσιακό στοιχείο ασύνδετο από την αγορά», δήλωσε ο Michael Purves, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tallbacken Capital.

«Η περίπτωση των ιδρυμάτων να αγοράσουν στη βουτιά της τιμής είναι πιο αμφισβητήσιμη τώρα, δεδομένου ότι η χρησιμότητα του Βitcoin δεν έχει ακόμη αποδειχθεί», είπε. «Νομίζω ότι αυτό θα μειώσει την τιμή στα 15.000 δολάρια. Υπάρχει μεγάλη ταχύτητα στην πτώση», πρόσθεσε.

Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, είχε υποχωρήσει περίπου 13,7% μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου στο χαμηλότερο επίπεδο των 17.593 δολαρίων - το πιο αδύναμο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2020 - πριν ανακάμψει στα 18.556 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες 9,22%.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα έχει χάσει περίπου το 60% της αξίας του φέτος, ενώ το ανταγωνιστικό του Ethereum, έχει μειωθεί κατά 74%. Το 2021, το Bitcoin είχε ξεπεράσει και τα 68.000 δολάρια.

«Το σπάσιμο της γραμμής άμυνας των 20.000 δολαρίων δείχνει ότι η εμπιστοσύνη για crypto έχει καταρρεύσει και γι' αυτό βλέπουμε αυτές τις πιέσεις», δήλωσε το Σάββατο ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Ο Μόγια είπε ότι "ακόμη και οι πιο ισχυροί υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, από την εποχή που αυτά έκαναν μεγάλο ράλι, είναι τώρα σιωπηλοί. Είναι ακόμα αισιόδοξοι τουλάχιστον μακροπρόθεσμα, αλλά δεν λένε ότι είναι η ώρα να αγοράσουν τώρα, στη βουτιά των τιμών."

Ο κλάδος υπέστη επίσης απώλειες αφού εταιρείες όπως η Coinbase Global, η Gemini και η BlockFi δήλωσαν ότι θα απολύσουν χιλιάδες υπαλλήλους καθώς οι επενδυτές παραιτούνται από επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Η διολίσθηση των τιμών πλήττει τους μικροεπενδυτές που αγόρασαν κρυπτονομίσματα.

«Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που έχει πληγεί», είπε ο Μόγια, αναφερόμενος στους αγοραστές λιανικής. «Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που προτίθενται να μπουν στο χώρο και υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον».

Ο Jeffrey Gundlach, Διευθύνων Σύμβουλος της DoubleLine Capital, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα εκπλαγεί αν το bitcoin έπεφτε στα 10.000 δολάρια.

Άλλοι λένε ότι η εντεινόμενη διολίσθηση θα μπορούσε να αναγκάσει περισσότερους επενδυτές να ξεφορτωθούν τα Βitcoin τους, το οποίο γνώρισε άνοδο μαζί με άλλα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία κατά την εποχή της πανδημίας.

«Το επίπεδο των 20.000 δολαρίων για το Bitcoin είναι ένα σημαντικό τεχνικό επίπεδο και η πτώση κάτω από αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερα margin calls με αποτέλεσμα αναγκαστικές εκκαθαρίσεις», δήλωσε ο Jay Hatfield, επικεφαλής επενδύσεων στην Infrastructure Capital Management στη Νέα Υόρκη.

«Το Bitcoin μπορεί να πέσει κάτω από το επίπεδο των 10.000 δολαρίων φέτος, καθώς η φούσκα ρευστότητας της Fed σκάει σε απόλυτο βαθμό και το bitcoin μπορεί να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδά του», πρόσθεσε.

Στα χαμηλά του Σαββάτου, το Βitcoin κινδύνευε να κλείσει κάτω από τα βασικά επίπεδα που προσδιορίστηκαν από την τεχνική ανάλυση, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει την πτωτική τάση.

Ένα από αυτά τα επίπεδα ήταν τα 19.225 δολάρια, το επίπεδο ανανέωσης Fibonacci δηλαδή το 76,4% της ανόδου του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το άλλο ήταν τα 19.666 δολάρια, το υψηλό του κύκλου για το προηγούμενο ράλι του Βitcoin που κορυφώθηκε το 2017.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)