Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Ενέργεια: Η ΕΕ πλήρωσε στη Ρωσία 59 δισ. δολάρια από την αρχή του πολέμου


 Σχεδόν σε 100 δισ. δολάρια ανέρχονται τα κέρδη της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας σε χώρες της Δύσης από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις τελευταίες προς τη Μόσχα.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου CREA, η Ρωσία κέρδισε 97 δισ. δολάρια σε εξαγωγές ορυκτών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στις πρώτες 100 μέρες του πολέμου, από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Ιουνίου...

Η ΕΕ είχε το 61% αυτών των εξαγωγών, αξίας περίπου 59 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το BBC

Το CREA υπολογίζει πως κάθε μέρα πολέμου κοστίζει στη Μόσχα περίπου 876 εκατ. δολάρια.

Ακόμα, το ινστιτούτο αναφέρει πως η Ρωσία έχει αρχίσει να αναπροσαρμόζει τις εξαγωγές πετρελαίου της, μετά και από το εμπάργκο της ΕΕ που θα αρχίσει προς το τέλος του 2022/.

Σε αυτό το πλαίσιo, οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας στην Ινδία έφτασαν στο 18% τον Μάιο έναντι του 1% που ήταν πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.


Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.