5 δισ. ευρώ κοστίζει η διακοπή εφοδιασμού της Gazprom Germania...

0


 ... με φυσικό αέριο από τη Ρωσία...

Οι κυρώσεις της Ρωσίας σε βάρος της Gazprom Germania και των θυγατρικών της θα κοστίσουν στους γερμανούς φορολογούμενους και καταναλωτές αερίου περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ καθώς θα χρειαστεί αντικατάσταση των ποσοτήτων, αναφέρει η εφημερίδα Welt am Sonntag, επικαλούμενη αντιπροσώπους της βιομηχανίας.

Τον... Μάιο, η Μόσχα αποφάσισε να σταματήσει να προμηθεύει την Gazprom Germania, την μέχρι τότε θυγατρική της Gazprom στη Γερμανία, αφού το Βερολίνο την έθεσε υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Έκτοτε, η Bundesnetzagentur, ο εποπτικός φορέας του τομέα της ενέργειας, που ανέλαβε να διαχειριστεί την εταιρεία, είναι αναγκασμένος να αγοράζει αέριο στην αγορά προκειμένου να εκπληρώνει συμβατικές υποχρεώσεις για την προμήθεια δημοτικών οργανισμών και περιφερειακών προμηθευτών.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπολογίζει ότι απαιτούνται επιπλέον 10 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα, με το κόστος τους να φθάνει σε ετήσια βάση τα 3,5 δισ. ευρώ. Το επιπλέον κόστος προκύπτει από την πλήρωση της εγκατάστασης αποθήκευσης αερίου Ρίντεν, την οποία διέταξε ο Χάμπεκ την Τετάρτη, συμπληρώνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα επιπρόσθετα κόστη θα καλυφθούν από τους παρόχους και τους καταναλωτές με ειδικό τέλος από τον Οκτώβριο.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα κόστη, ανέφερε η Welt.

Το υπουργείο δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)