Ρωσία: 4η διαδοχική μείωση των βασικών επιτοκίων - Στα προ πολέμου επίπεδα


 Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε στη μείωση των βασικών επιτοκίων της για 4ο συνεχόμενο μήνα, «δείχνοντας» σε περαιτέρω μείωση εφόσον οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της χώρας εξακολουθήσουν να υποχωρούν.

Σημειώνεται πως η σημερινή μείωση φέρνει τα επιτόκια στο επίπεδο που ήταν πριν από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου...

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού υποχώρησε στο 9,5% από το 11% που ήταν μέχρι σήμερα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 10%, με τη σχετική ανακοίνωση να σημειώνει πως «η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα εξετάσει την ανάγκη για νέα μείωση στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου».

Σύμφωνα με το MarketWatch, στα βασικά επιτόκια ήταν στο 20% τον Φεβρουάριο, με την τράπεζα να προχωρά σε διαρκή μείωση τους, εν μέσω της ισχυροποίησης το ρουβλιού έναντι του αμερικανικού δολαρίου τους επόμενους μήνες.

Ακόμα, τα έσοδα της Ρωσίας από το εξωτερικό αυξήθηκαν λόγω των αυξημένων τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου

Την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα γα τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 17,1%, δείχνοντας μικρή αποκλιμάκωση από το 17,8% του Απριλίου.