Πρώην μέλη του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ παραπέμπονται για υπεξαίρεση άνω των 281.000 ευρώ

0


 Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 14 μελών των Διοικητικών Συμβουλίων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού της περιόδου 2012-2014 διατάσσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με βούλευμα του σχετικά με την υπόθεση χρηματικών ποσών που φέρονται να υπεξαίρεσαν εμφανίζοντας τα σαν βοηθήματα και δάνεια σε υπαλλήλους του ΥΠΠΟ.

Η υπόθεση αφορά ποσό που υπερβαίνει τις 281.000 ευρώ, τα οποία κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα εμφανίζονται να χορηγήθηκαν μέσω του Ταμείου Αλληλοβοηθείας (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού ενώ στην πραγματικότητα καρπώθηκαν από τους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με το βούλευμα (αριθμός 1876/2022) οι 14 άλλοτε επικεφαλής του εν λόγω Ταμείου πρέπει να δικαστούν για τις κακουργηματικές κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφίας μετά χρήσεως και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη πριν περίπου πέντε χρόνια, όταν υπέβαλλαν μηνυτήριες αναφορές 22 υπάλληλοι του ΥΠΠΟ οι οποίοι διαπίστωσαν πως εμφανίζονταν να έχουν πάρει χρήματα από το επίμαχο Ταμείο, τα οποία ουδέποτε είχαν πιστωθεί σε λογαριασμούς τους. Για την υπόθεση είχε υποβληθεί και μηνυτήρια αναφορά, το 2018, από το ΥΠΠΟ.

Σύμφωνα με το βούλευμα, που αποδέχθηκε την εισήγηση της εισαγγελέως πρωτοδικών Ευγενίας- Μαρίας Σιδέρη για την παραπομπή των κατηγορουμένων, την περίοδο 2012-2014 εκταμιεύθηκαν από το Ταμείο συνολικά ποσά που υπερβαίνουν τις 660 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων τα 426 χιλιάδες ευρώ είχαν την μορφή βοηθημάτων και τα υπόλοιπα δανείων προς συνολικά 572 περιπτώσεις δικαιούχων. Από την έρευνα της Εισαγγελίας, αποδείχθηκε πως 88 υπάλληλοι εκ των φερομένων δικαιούχων με υπεύθυνη δήλωση τους ενημέρωσαν πως ουδέποτε έλαβαν χρήματα από το Ταμείο ενώ για πλείστους άλλους «πιθανολογείται βάσιμα», σύμφωνα με την δικογραφία, ότι ουδέποτε έλαβαν χρήματα.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να πλαστογραφούσαν τις αιτήσεις για δήθεν δανειοδότηση υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, φροντίζοντας έναν ή δύο μήνες μετά την εκταμίευση των ποσών να μετατρέπουν, πάλι μέσω ψευδών παραστατικών, τα δάνεια σε βοηθήματα και επομένως να ακολουθεί παραγραφή τής οφειλής. Τα ποσά, σύμφωνα με την κατηγορία, κατέληγαν να καρπώνονται από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους χωρίς ποτέ να φθάνουν τους εμφανιζόμενους δικαιούχους.

Οι δικαστές του Συμβουλίου, συντασσόμενοι με την εισαγγελική λειτουργό, κρίνουν ότι οι κατηγορούμενοι δεν πρέπει να παραπεμφθούν για απιστία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)