Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Το Ιράν αφαίρεσε 27 κάμερες παρακολούθησης των πυρηνικών της δραστηριοτήτων - ΙΑΕΑ: «Μοιραίο πλήγμα» στην συμφωνία του 2015


 Το Ιράν ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για «την αφαίρεση 27 καμερών» παρακολούθησης των πυρηνικών του δραστηριοτήτων, απαντώντας σε επικριτική για την Τεχεράνη απόφαση, ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Το μέτρο «φυσικά θέτει σοβαρό εμπόδιο στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εκεί», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βιέννη....

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες την αποσύνδεση ορισμένων καμερών, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο των Κυβερνητών του οργανισμού του ΟΗΕ απόφασης με την οποία η Τεχεράνη ανακαλείται επισήμως στην τάξη για έλλειψη συνεργασίας.

Η IAEA, η οποία είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης ώστε να διασφαλισθεί ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικού χαρακτήρα, μπορεί να συνεχίσει τις επιθεωρήσεις και διαθέτει και άλλα εργαλεία, αλλά η απόφαση της Τεχεράνης σημαίνει «λιγότερη διαφάνεια, περισσότερες αμφιβολίες», εξήγησε ο Ραφαέλ Γκρόσι.

«Αυτό σημαίνει ότι φθάσαμε στο τέλος του δρόμου; Ελπίζω πως όχι. Ας ελπίσουμε ότι τα πνεύματα θα αμβλυνθούν λίγο και θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε και πάλι στα προς επίλυσιν προβλήματα», πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση στο Ιράν για την επανάληψη του διαλόγου.

Αν η εμπλοκή παραμένει έπειτα από τρεις, τέσσερις εβδομάδες, «η IAEA δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρει τις αναγκαίες πληροφορίες για την εξέλιξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», προειδοποίησε ο Γκρόσι.

Αυτό «θα καταφέρει μοιραίο πλήγμα» στην διεθνή συμφωνία του 2015, η οποία προβλέπει τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άμβλυνση του καθεστώτος των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Η συμφωνία καρκινοβατεί από το 2018, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς την Ουάσινγκτον από την συμφωνία και επανέφερε τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Συνομιλίες για την διάσωση της συμφωνίας του 2015 ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2021, αλλά βρίσκονται στο σημείο μηδέν από τον Μάρτιο.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.