Απάντηση ΥΠ.ΕΞ. στις τουρκικές αιτιάσεις με 16 χάρτες...


 Ανακοίνωση με την οποία απαντά στις τουρκικές αιτιάσεις για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και 16 χάρτες που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία είναι αυτή που... ασκεί αναθεωρητική πολιτική εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της και με δηλώσεις κατά την στρατιωτική άσκηση «Έφες».

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι οι χάρτες αυτοί απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις και συμβάλλουν στην κατανόηση του τουρκικού αναθεωρητισμού την περίοδο 1973-2022.
 
Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).
 
Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι οι χάρτες αυτοί τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.


























Ενημέρωση και του Γερμανού πρέσβη
Στο μεταξύ, κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, τον ενημέρωσε και για την κατάσταση στο Αιγαίο, αλλά και για την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα. 

Στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια-Ράιχελ βρέθηκαν επίσης η διμερής συνεργασία και οι εξελίξεις σε Δυτικά Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Ουκρανία.