Γερμανία: Ψηφίστηκε η πρόταση του Σολτς για 100 δισ. ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες


Το κάτω Σώμα της ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας (Μπουντεστάγκ) ψήφισε την Παρασκευή υπέρ της πρότασης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς για τη δημιουργία ειδικού ταμείου στρατιωτικής ενίσχυσης της χώρας, ύψους 100 δισ. ευρώ.

Το πακέτο που είχε ανακοινώσει ο Σολτς εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία περιλαμβάνει επιπλέον χρήματα στους αμυντικούς προϋπολογισμούς της Γερμανίας τα επόμενα χρόνια.

Με βάση το σχέδιο, η Γερμανά θα μπορεί να ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο σε αμυντικούς εξοπλισμούς, καθιστώντας τη χώρα την 3η μεγαλύτερη δύναμη σε όρους στρατιωτικών δαπανών στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Κίνα, μετέδωσε το Reuters...

Σημειώνεται πως προϋπόθεση για την έγκριση του σχεδίου των 100 δισ. ευρώ ήταν η εξαίρεση από τον δημοσιονομικό «κόφτη» χρέους της Γερμανίας για τρίτο συνεχόμενο έτος, μετά και από τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντντερ, έχει δηλώσει πως θέλει ο «κόφτης» να επιστρέψει από το 2023, περιορίζοντας την κυβέρνηση στη δαπάνη έως 17 δισ. ευρώ ετησίως για νέο δημόσιο χρέος.