Motor Oil: Deal - μαμούθ με Ελλάκτωρ για τα ενεργειακά - Στο 1 δισ. το enterprise value της συμφωνίας


 Σε ένα deal που αλλάζει τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ, Motor Oil και Reggeborgh Invest προχώρησαν σε συμφωνία για την απόκτηση από τον πετρελαϊκό Όμιλο του 75% του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της Ελλάκτωρ. Η αγορά αφορά μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 493 MW, που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή με ισχύ άνω των 1,6 GW.

Για την πραγματοποίηση της συναλλαγής, θα συσταθεί εταιρεία με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, στην οποία η Ελλάκτωρ θα συμμετέχει με ποσοστό 25%. Η αξία επιχείρησης για την εν λόγω συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε σε 1 δισ. ευρώ και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές, συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής.

Με αυτήν την συμφωνία, η Motor Oil γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) που αγγίζει τα 800MW δυναμικότητας σε εν λειτουργία έργα (493MW Ομίλου Ελλάκτωρ και 280 MW Ομίλου Motor Oil). Συνολικά, το υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο αγγίζει τα 2,3 GW.

Ως συνέπεια, ο πετρελαϊκός Όμιλος ξεπερνά ήδη τους στόχους που είχε θέσει αναφορικά με την παρουσία του στις ΑΠΕ, οι οποίοι προέβλεπαν τη λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 600 MW έως το 2025. Απώτερος στόχος της Motor Oil είναι η ανάπτυξη μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 1 GW.

To «πράσινο deal» με τη Reggeborgh Invest έρχεται σε συνέχεια της εισόδου του πετρελαϊκού Ομίλου στην Ελλάκτωρ με 29,87%, το οποίο κατείχαν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, έναντι τιμήματος ύψους 182 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας:

• Η Reggeborgh διατηρεί το ποσοστό της στον Όμιλο με 106 εκατ. μετοχές, και η Motor Oil αποκτά 104 εκατ. μετοχές.

• Η Motor Oil δεν προτίθεται να αγοράσει περαιτέρω μετοχές σε τυχόν δημόσια προσφορά.

• Η Motor Oil διατηρεί δικαιώματα μειοψηφίας στον Όμιλο Ελλάκτωρ, έχοντας δυνατότητες υποστήριξης του γενικού επιχειρησιακού πλάνου και του management. Έτσι, η Reggeborgh Invest θα ψηφίσει υπέρ αναφορικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας της Motor Oil

Σε δύο χρόνια από σήμερα, η Motor Oil έχει το δικαίωμα να μειώσει το μερίδιο των μετοχών της κατά 52 εκατ. μετοχές, στην τιμή κτήσης.