Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Το «παράθυρο» της Gazprom...


 ...για την πληρωμή του φυσικού αερίου...

Διευκρινίσεις για την πληρωμή του φυσικού αερίου έστειλε στους Ευρωπαίους πελάτες της η εταιρεία Gazprom.

Σύμφωνα με το...

οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, ο ρώσικος κολοσσός, στην επιστολή τους προς τους Ευρωπαίους πελάτες του επιχειρεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει το διάταγμα Πούτιν που θέλει οι πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου να γίνονται με ρούβλια λέγοντας ότι μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Με την Κομισιόν να καιροφυλακτεί, Πολωνία και Βουλγαρία έχουν ήδη αποκοπεί από την παροχή φυσικού αερίου ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί και σε άλλες χώρες τις επόμενες μέρες.

Στην επιστολή της Gazprom που έχει έρθει σε γνώση του Bloomberg διευκρινίζεται η διαδικασία που προβλέπεται στο αρχικό διάταγμα για τις πληρωμές σε ρούβλια.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το ξένο νόμισμα που λαμβάνεται από τους αγοραστές πρέπει να ανταλλάσσεται σε ρούβλια μέσω λογαριασμών στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών της Ρωσίας.

Η ρώσικη εταιρεία αναφέρει στην επιστολή της ότι η διαταγή εξασφαλίζει τη διαφάνεια των ταμειακών ροών από τους ξένους αγοραστές και αποκλείει την πιθανότητα εμπλοκής οποιουδήποτε «τρίτου μέρους» στους διακανονισμούς. Η διαδικασία, όπως ορίζεται, φαίνεται να αποκλείει την κεντρική τράπεζα στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Το Bloomberg ζήτησε από την Gazprom ένα σχόλιο ωστόσο ο ρωσικός κολοσσός αρνήθηκε να απαντήσει.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.