G7: 50 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμέτωποι με την πείνα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

 
Έως και 50 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα τους επόμενους μήνες λόγω της έλλειψης τροφίμων στον πόλεμο της Ουκρανίας

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ προειδοποίησε ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία συμβάλλει σημαντικά στα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων, εξάγοντας σημαντικές ποσότητες μαγειρικού λαδιού, καλαμποκιού και σιταριού.

Αλλά οι προμήθειες αυτές είναι σήμερα παγιδευμένες στην Ουκρανία λόγω της εισβολής της Ρωσίας.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γερμανία, η Ανναλένα Μπάερμποκ δήλωσε ότι έως και 50 εκατομμύρια άνθρωποι, ιδίως στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, θα αντιμετωπίσουν πείνα τους επόμενους μήνες.

Η δήλωση της G7 που προειδοποιεί για επισιτική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Μια δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της G7 ανέφερε: «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας δημιούργησε μια από τις πιο σοβαρές επισιτιστικές και ενεργειακές κρίσεις στην πρόσφατη ιστορία, η οποία απειλεί τώρα τους πιο ευάλωτους σε όλο τον κόσμο.

Είμαστε αποφασισμένοι να επιταχύνουμε μια συντονισμένη πολυμερή αντίδραση για τη διατήρηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και στεκόμαστε στο πλευρό των πιο ευάλωτων εταίρων μας στο πλαίσιο αυτό».

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Melanie Joly, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να στείλει πλοία σε ευρωπαϊκά λιμάνια για τη μεταφορά σιτηρών σε περίπτωση που απελευθερωθούν οι προμήθειες της Ουκρανίας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα δημητριακά θα σταλούν στον κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Εάν δεν γίνει αυτό, εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα».