Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Fake news είναι η ίδια η κυβέρνηση...


 Σε όλα αυτά τα αντιδημοκρατικά που κάνει η κυβέρνηση για τα ΜΜΕ, ήταν και μία τροπολογία που την είχε ψηφίσει τον περασμένο Νοέμβριο, τάχα μου για να περιορίσει τα fake news. Ενδιαφέρθηκε ποιος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις αληθινές ειδήσεις και τα fake news και την έπιασε ευαισθησία! Ας γελάσουμε. Εκείνη η... τροπολογία έλεγε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οποιος δημόσια ή μέσω του Διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας... ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω Διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή».

Ηταν μία εντελώς θολή τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση και μπορούσε να αποτελέσει το καλύτερο όχημα για λογοκρισία. Ποιος θα κρίνει ποιες είναι οι ειδήσεις που προκαλούν φόβο στους πολίτες ή κλονίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού στη δημόσια υγεία παράδειγμα; Είναι ένας νόμος κομμένος και ραμμένος στο καθεστώς Μητσοτάκη. Τώρα αναγκάζεται να τον αλλάξει. Μαθαίνω πως θα κάνει τροποποιήσεις. Στην πραγματικότητα, θα τον καταργήσει. Παίζει ρόλο και η ανακοίνωση-χαστούκι που έβγαλε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα: «Η αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στις ανησυχίες που εκφράστηκαν σε αρκετές πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών εξελίξεων που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης».

Χθες και η Deutsche Welle στράφηκε εναντίον της Ελλάδας για την ελευθερία του Τύπου. Εχουμε διασυρθεί διεθνώς.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.