Παίρνει πίσω το νόμο για τα fake news...


 Θυμάστε εκείνη τη θολή και σκοτεινή τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβρη για τα fake news; Τη τροπολογία για την οποία πολλοί αντέδρασαν; Ε, τώρα την παίρνει πίσω. Θα κάνει διάφορες τροποποιήσεις, λέει.

Προφανώς το ξύλο που έφαγε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στις Βρυξέλλες από... την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, έπαιξε μεγάλο ρόλο. Υπενθυμίζω ένα μικρό απόσπασμα από την ανακοίνωση της Επιτρόπου μετά τη συνάντηση:...

«Η αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στις ανησυχίες που εκφράστηκαν σε αρκετές πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών εξελίξεων που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης».

Η κυβέρνηση αναγκάζεται να υποχωρήσει. Το καθεστώς ζορίζεται. Μας πήγε στην 108η θέση, τελευταίους στην Ευρώπη στην Ελευθερία του Τύπου, αλλά πάντα υπάρχει παρακάτω.

Ιδού και η τροπολογία που έφερε τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

«Όποιος δημόσια ή μέσω του Διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω Διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων».

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr