Ξεκινούν οι περιορισμοί της πώλησης ηλιέλαιου στην Αλβανία


Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς λαδιού προειδοποίησαν ότι από τον Ιούνιο στην Αλβανία θα αρχίσουν να νιώθουν τους περιορισμούς στο βρώσιμο λάδι, λόγω της μεγάλης μείωσης της προσφοράς στις ευρωπαϊκές αγορές.

Μετά από πολλές χώρες της Ευρώπης, που έχουν επιβάλει περιορισμούς στην αγορά βρώσιμων ελαίων από τους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ, στην αλβανική αγορά οι πρώτοι που υφίστανται περιορισμούς στην προσφορά είναι οι μικροέμποροι. Οι μικρές επιχειρήσεις τροφίμων με τις οποίες επικοινώνησε το αλβανικό περιοδικό «Monitor», ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να αγοράσουν περισσότερα από 15 ή 30 λίτρα ηλιέλαιο (1-2 κουτιά) από τα καταστήματα χονδρικής, λόγω έλλειψης προμηθειών...

«Τα περισσότερα σημεία δεν προμηθεύουν περισσότερα από 30 λίτρα ηλιέλαιου, καθώς στερούνται και προμήθειας. Η υψηλή τιμή προκαλεί επίσης ανησυχία, παρά το γεγονός ότι ο καταναλωτής συνεχίζει να αγοράζει επώνυμο ηλιέλαιο. Όσο για το λάδι με φθηνότερη τιμή, αλλά που είναι μια νέα μάρκα που εμφανίστηκε πρόσφατα στην αγορά, δεν υπάρχει ζήτηση

Η μείωση της παραγωγής ηλιόσπορων στην Ευρώπη και η άνοδος της τιμής ξεκίνησε ήδη από το 2020, ενώ η έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας βάθυνε ακόμη περισσότερο την έλλειψη παραγωγής και ανέβασε την τιμή. Στις αρχές Μαρτίου, το ηλιέλαιο πωλούνταν προς 340 λεκ / λίτρο από 260 τον Φεβρουάριο. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, η τιμή για τον Μάιο του 2022 είναι 46,5% ακριβότερη.

Αυτή τη στιγμή η τιμή πώλησης του ηλιέλαιου, που καθορίζεται από τον πίνακα Διαφάνειας είναι 381 λεκ / λίτρο για τον καταναλωτή και 346 λεκ για την πώληση από τον καταναλωτή. Για τους εισαγωγείς το περιθώριο κέρδους που ορίζει το διοικητικό συμβούλιο είναι 35 λεκ ανά λίτρο και για τους λιανοπωλητές 6 λεκ ανά λίτρο.

Εκτός από την έλλειψη προμηθειών, οι μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν την ανησυχία ότι το περιθώριο κέρδους που αφήνεται στις πλειοψηφικές μονάδες είναι 50% χαμηλότερο από το περιθώριο κέρδους που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο.

Οι εισαγωγείς ισχυρίζονταν προηγουμένως ότι σε αυτή την κατάσταση κρίσης η τιμή του ηλιέλαιου δεν είναι πλέον ανησυχητική, αλλά η έλλειψη εύρεσης του προϊόντος. Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «Erbiron» που εισάγει το ουγγρικό συσκευασμένο λάδι «Floriol» κ. Ο Teddy Maraj είπε νωρίτερα για την «Monitor» ότι από τον Ιούνιο και καθ' όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν στην αγορά θα υπάρξει έλλειψη του προϊόντος. Ο Maraj τόνισε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να δημιουργήσει αποθέματα για περισσότερες από 30 ημέρες, καθώς στην Ουγγαρία δεν βρίσκει πλέον προμήθειες.

Έλλειψη προμηθειών προειδοποιήθηκε επίσης από άλλο εισαγωγέα. «Περνάμε μια κατάσταση που κινδυνεύει να μην υπάρχει λάδι στην αγορά από την καλοκαιρινή σεζόν. Ήδη λόγω των βομβαρδισμών στην Ανατολική Ουκρανία, οι χειριστές έχουν διακόψει τις προμήθειες από αυτή τη χώρα. Οι προμήθειες που παρέχονται από την Ουκρανία διαρκούν στην αγορά για 1 μήνα. Στη Βουλγαρία και τη Σερβία η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να είναι υψηλή στα 420 με 430 λεκ το λίτρο με ΦΠΑ.

Στην Ευρώπη, λόγω της μείωσης της προσφοράς, το ποσό των εισαγωγών είναι περιορισμένο», είπε νωρίτερα ο έμπορος ηλιέλαιου. Για το ηλιέλαιο η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς το 80% της παγκόσμιας κατανάλωσης καλύπτεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Σε αυτές τις χώρες τον Μάρτιο δεν ήταν δυνατή η σπορά ηλιόσπορων. 

himara.gr